Bezpečnost potravin

Výsledky australského výzkumu účinků brukvovité zeleniny

Vydáno: 16. 3. 2007
Autor: pospisilova

Největší účinek proti rakovině tlustého střeva má ředkvička, bílá ředkev a brokolice. Výhonky mají více účinných látek než zralé produkty.

Na 27. mezinárodním zahradnickém kongresu konaném v Soulu 13. – 19. srpna 2006 byly předneseny výsledky výzkumu porovnávajícího protirakovinné účinky různých druhů asijské a „západní“ křížaté zeleniny. Výzkum byl podporován Korporací pro zemědělsko průmyslový výzkum a vývoj a společností Horticulture Australia Ltd. V průběhu 2 lest studovali výzkumníci protirakovinnou schopnost 22 druhů zeleniny čeledi Brassicacea, která obsahuje látky přeměňované po rozžvýkání na isothiokyanáty, z nichž některé indukují detoxikační enzymy urychlující odstranění karcinogenů z lidského organismu, a tím mohou ovlivňovat např. výskyt rakoviny tlustého střeva. Vysoký protirakovinný potenciál byl zjištěn u ředkvičky, japonské bílé ředkve (= daikon, Raphanus sativus) a brokolicových růžic, zatímco řeřicha zahradní, roketa setá (= rocquette , agurula, Eruca sativa), kapusta, řeřicha potoční vykazovaly menší účinek. Dále se ukázalo, že rané výhonky mají více účinných látek než zralé produkty. Tak např. výhonky ředkvičky a ředkve mají o 80 % větší účinek než brokolice. Část studie se zabývala i vlivem stáří rostliny a teploty při pěstování u ředkvičky a ředkve.