Bezpečnost potravin

Vysoké výnosy také na suchých půdách

Vydáno: 4. 3. 2009
Autor:

Podle tiskové zprávy společnosti BASF lze první kukuřici na světě tolerantní vůči suchu očekávat již začátkem příštího desetiletí.

Geneticky modifikovaná kukuřice tolerantní k suchu bude již brzy uvedena na trh. Vědci v současné době testují řadu dalších genů odpovědných za toleranci vůči suchu.
Nedostatek vody a živin spolu úzce souvisí. Bez umělého zavlažování by mnohde nebylo co sklízet. Zemědělství na celém světě tak spotřebuje odhadem dvě třetiny sladké vody. Produkce potravin se navíc musí nadále zvyšovat, protože světové obyvatelstvo stále roste. Oteplováním klimatu by však mohly půdy v mnoha oblastech dále vysychat. Zpráva, že zemědělství bude mít v dohledné době k dispozici kulturní rostlinu, která dosáhne vyšších výnosů i v suchých periodách, proto vzbudila pozornost.
Jak vyplývá z tiskové zprávy společnosti BASF, první kukuřici na světě tolerantní vůči suchu lze očekávat již začátkem příštího desetiletí. Rostliny jsou výsledkem úspěšné spolupráce se společností Monsanto v oblasti genových technologií a byly již předloženy americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ke schválení.
V jedné z oblastí USA nejvíce postižených suchem – tzv. Western Great Plains – poskytovala tato kukuřice tolerantní vůči suchu v minulém roce v polních pokusech podle očekávání o šest až deset procent vyšší výnosy oproti průměrnému výnosu 4,4 až 8,1 tuny z hektaru.