Bezpečnost potravin

Vysokotlaké parní ošetření drůbeže

Vydáno: 21. 2. 2007
Autor: pospisilova

Francouzští vědci vyvinuli metodu dekontaminace drůbeže účinnou proti mikroorganismům rezistentním vůči vysokým teplotám.

Výzkumníci z Francouzského zemědělského výzkumného institutu (INRA) v Thiex vyvinuli a nechali patentovat metodu ošetření jatečných těl drůbeže tlakovou přehřátou párou, která je schopna snížit přežívající mikroflóru rezistentní vůči vysokým teplotám (Campylobacter, Listeria, Salmonella) o 103 až 105. Nejsou přitom potřebné chemikálie ani ozařování, při ošetření kůže drůbeže nedochází ke změnám barvy a textury masa. Podle tvrzení INRA je nová metoda jednoduchá a vyžaduje nízké náklady. Pro využití metody v rozvojových zemích zkouší INRA kombinaci s ošetřením kyselinou mléčnou, což pomůže ochránit výrobek při přerušení chladírenského řetězce.