Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vytvoření konsorcia Evropské asociace pro bezpečnost potravin do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Vytvoření konsorcia Evropské asociace pro bezpečnost potravin

Vydáno: 8.4.2003
Tisk článku
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin.
Aby se vyloučila fragmentace znalostí o bezpečnosti potravin, spojilo se šest předních evropských potravinářských výzkumných institucí a založilo v říjnu 2002 “the SAFE consortium” Evropské asociace pro bezpečnost potravin (European Association for Food Safety). Jeho členy jsou:
INRA ve Francii,
IFR ve Velké Británii,
TNO a WUR v Nizozemí,
VTT ve Finsku,
ISPA v Itálii.

V rámci uvedeného SAFE konsorcia se diskutovalo o výběru a počtu problematik, na které by se měl soustředit další výzkum týkající se bezpečnosti potravin během příštích čtyř až pěti let. Byly vybrány tyto okruhy:
1. Nově i trvale se objevující patogenní mikroorganismy.
2. Alergie na potraviny a nesnášenlivost potravin.
3. Angažování spotřebitelů a komunikace o bezpečnosti (riziku) potravin.
4. Technologie balení potravin a šetrné postupy konzervace potravin.
5. Kontaminanty ve vztahu k novým zemědělským praktikám (např. ekologickému zemědělství).
6. Potravinářská legislativa, regulační záležitosti a konzultace v oblasti řízení rizika.

Více informací o SAFE konsorciu je k dispozici na adrese konsorcia.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021