Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Využití elektrolyzované vody v potravinářském průmyslu do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Využití elektrolyzované vody v potravinářském průmyslu

Vydáno: 4.4.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Přehledová práce o možnostech aplikace nového sanitárního prostředku.
Elektrolyzovaná oxidační (EO) voda se v současné době považuje za nový sanitární prostředek. Produkce EO vody vyžaduje pouze vodu a sůl (chlorid sodný). EO voda poskytuje oproti tradičním čisticím prostředkům následující výhody:
– účinnou dezinfekci,
– snadnou manipulaci,
– je relativně levná,
– je příznivá pro životní prostředí.
Hlavní výhodou EO vody je její nezávadnost. EO voda, která je také silnou kyselinou, se liší od kyseliny chlorovodíkové nebo sírové tím, že nepůsobí agresivně na pokožku, mukózní membránu nebo organický materiál. EO voda se testovala a použila jako dezinfekční prostředek v potravinářském průmyslu i jinde. Je možné použít EO vodu rovněž ve spojení s jinými opatřeními.
Přehledová práce pod názvem “Application of electrolyzed water in the food industry” se zabývá vedle obecných vlastností EO vody jejím použitím pro dezinfekci výrobního zařízení v potravinářském průmyslu, pro inaktivaci patogenů na zelenině, ovoci, drůbeži, mase, mořských plodech. Protože se EO voda považuje za roztok obsahující kyselinu chlornou (HOCl), vztahují se na ni nařízení pro kyselinu chlornou. V roce 2002 Japonsko oficiálně schválilo EO vodu jako potravinářské aditivum. Generátor pro výrobu EO vody schválil pro použití v potravinářském průmyslu EPA (US Environmental Protection Agency). Aplikaci EO vody v potravinářském průmyslu je třeba věnovat další výzkum.
 
Zdroj: Food Control 19, 2008, č. 4, s. 329–345
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021