Bezpečnost potravin

Využití elektrolyzované vody v potravinářském průmyslu

Vydáno: 4. 4. 2008
Autor:

Přehledová práce o možnostech aplikace nového sanitárního prostředku.

Elektrolyzovaná oxidační (EO) voda se v současné době považuje za nový sanitární prostředek. Produkce EO vody vyžaduje pouze vodu a sůl (chlorid sodný). EO voda poskytuje oproti tradičním čisticím prostředkům následující výhody:
– účinnou dezinfekci,
– snadnou manipulaci,
– je relativně levná,
– je příznivá pro životní prostředí.
Hlavní výhodou EO vody je její nezávadnost. EO voda, která je také silnou kyselinou, se liší od kyseliny chlorovodíkové nebo sírové tím, že nepůsobí agresivně na pokožku, mukózní membránu nebo organický materiál. EO voda se testovala a použila jako dezinfekční prostředek v potravinářském průmyslu i jinde. Je možné použít EO vodu rovněž ve spojení s jinými opatřeními.
Přehledová práce pod názvem “Application of electrolyzed water in the food industry” se zabývá vedle obecných vlastností EO vody jejím použitím pro dezinfekci výrobního zařízení v potravinářském průmyslu, pro inaktivaci patogenů na zelenině, ovoci, drůbeži, mase, mořských plodech. Protože se EO voda považuje za roztok obsahující kyselinu chlornou (HOCl), vztahují se na ni nařízení pro kyselinu chlornou. V roce 2002 Japonsko oficiálně schválilo EO vodu jako potravinářské aditivum. Generátor pro výrobu EO vody schválil pro použití v potravinářském průmyslu EPA (US Environmental Protection Agency). Aplikaci EO vody v potravinářském průmyslu je třeba věnovat další výzkum.
 
Zdroj: Food Control 19, 2008, č. 4, s. 329–345