Bezpečnost potravin

Využití probiotik při některých zdravotních problémech. Zpráva expertů FAO/WHO

Vydáno: 28. 8. 2002
Autor:

poruchy trávicího traktu: průjem,  Helicobacter pylori, symptomy střeva, rakovina, zácpa; mukózní imunita, alergie, kardiovaskulární onemocnění, poruchy urogenitálního traktu

Ve dnech 1.–4. října 2001 se konala ve městě Cordoba, Argentina společná porada expertů FAO/WHO za účelem vyhodnocení zdravotních a výživových vlastností probiotických potravin. Bližší informace ke zprávě z této porady a k některým obecným otázkám jsou uvedeny v Potravinářských aktualitách, 2002,  č. 7-8, informace zaměřené na zdravotní prospěch probiotik v Potravinářských aktualitách, 2002, č. 9. Zpráva se věnuje účinkům probiotik v těchto situacích:
Obtíže spojované s trávicím traktem:
– zamezení průjmu způsobenému určitými patogenními bakteriemi a viry
– infekce a komplikace způsobené Helicobacter pylori
– zánětlivá onemocnění a symptomy střeva
– rakovina
– zácpa
Mukózní imunita
Alergie
Kardiovaskulární onemocnění
Poruchy urogenitálního traktu:
– bakteriální vaginózy
– vaginózy způsobené kvasinkami
– infekce močového měchýře
Využití probiotik u jinak zdravých osob

Zpráva FAO/WHO má rozsah 24 stran a je k dispozici v ÚZPI (kv)