Bezpečnost potravin

Využití semen chia a vliv na lidské zdraví

Vydáno: 14. 11. 2013
Autor: Zdroj: časopis Výživa a potraviny

Semena chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou s vynikajícím nutričním obsahem.

Rozhodnutím 2013/50/EU bylo povoleno rozšíření použití semen chia, a sice do pekařských výrobků, snídaňových cereálií a ovocných, ořechových a semenných směsí. Semena chia je možno prodávat i samostatně v balené formě, přičemž musí být uvedena informace pro zákazníka, že doporučený denní příjem je nejvýše 15 g. Příloha I uvádí specifikaci semen chia, příloha II stanovuje limit přídavku semen chia do výše uvedených skupin výrobků max. 10 %.

Semena chia pochází ze šalvěje hispánské (Salvia hispanica L.). Tato semena jsou oválná přibližně 1 mm velká. Semena chia rozeznáváme dvojí barvy – bílá a hnědá.
Semena chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Nejen, že mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha vitaminů a minerálií jako železo, zinek, fosfor, hořčík. Obsahují sacharidy a také tuky. Jsou také výborným zdrojem energie. Vzhledem k tomu, že chia semena absorbují poměrně velké množství vody a současně mají dost rozpustné vlákniny, pomáhají pozvolna uvolňovat energii ze sacharidů do krevního oběhu. Semena pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny. Chia semena jsou lehce stravitelná.
Semena chia dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Hydrofilní vlastnosti semen chia umožňují také vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto si semena chia oblíbili diabetici. Tím, že semena prodlužují proces přeměny zkonzumovaných sacharidů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a také k náhlému snížení krevního cukru.
Semena chia mají díky vynikajícímu nutričnímu obsahu pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Podle mnoha odborníků působí kladně na kardiovaskulární systém, pomáhají při metabolických poruchách, při bolestech kloubů.
Jejich pravidelným užíváním lze předejít například diabetu, depresím, hypertenzi, zácpě, ischemické chorobě srdeční, zánětům, pomáhají také při prevenci obezity. Semena působí jako antioxidant a mají protivirové účinky.

Autoři v článku kromě pozitivních účinků konzumace semen chia na lidský organismus dále popisují původ semen chia, historii jejich pěstování a použití v potravinářském průmyslu.

(Autoři článku „Využití  semen chia (Salvia hispanica L.) a vliv na lidské zdraví“: Mgr. M. Talandová, MVDr. M. Pospiech, Ph.D., Doc. MVDr. B. Tremlová, Ph.D., Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VFU Brno)

Výživa a potraviny 68, 2013, č. 4, s. 104-106

Související informace:

Rozhodnutí 2009/827/ES vydané na žádost Columbus Paradigm Institute S.A. připouštělo použití 5 % semen chia (Salvia hispanica), jako nové složky potravin podle nařízení 258/97/ES, do pekařských výrobků.

V lednu 2013 bylo přijato rozhodnutí 2013/50/EU, kterým se na žádost společnosti The Chia Company (Port Melbourne, Austrálie) povoluje rozšíření použití těchto semen, a sice do pekařských výrobků, snídaňových cereálií a ovocných, ořechových a semenných směsí. Při označování potravin obsahujících semena chia povolených tímto rozhodnutím se použije označení „semena chia (Salvia hispanica)“. Semena chia je možno prodávat i samostatně v balené formě, přičemž musí být uvedena informace pro zákazníka, že doporučený denní příjem je nejvýše 15 g.
Příloha I uvádí specifikaci semen chia, příloha II stanovuje limit přídavku semen chia do výše uvedených skupin výrobků max. 10 %.

Vlastnosti oleje ze semen chia (2011)
Potravina nového typu: semena chia (2011)
Schválení alfalfa a chia jako potravinových složek nového typu (2009)
Podle EFSA není bezpečnost semen Chia dostatečně prokázána (2005)

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):