Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vývoj alimentárních onemocnění v USA do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Vývoj alimentárních onemocnění v USA

Vydáno: 23.5.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Počet onemocnění vyvolaných E. coli O157:H7 a salmonelou byl v  r.  2006 prakticky stejný jako před 10 lety, počet onemocnění způsobených bakterií vibrio dosáhl maxima.
Podle zprávy o výskytu alimentárních onemocnění Centers for Disease Control and Prevention (CDC) se ukazuje, že počet onemocnění vyvolaných E. coli O157:H7 a salmonelou byl v r. 2006 prakticky stejný jako před 10 lety, kdy tato instituce začala působit. Neopakuje se, bohužel, situace z let 2003 a 2004, kdy se výskyt onemocnění z E. coli snížil. Zdrojem E. coli O157:H7 už většinou nejsou hamburgry, ale kontaminovaná čerstvá produkce (salát, špenát aj.), protože tato bakterie je široce rozšířena v trávicím traktu dobytka v celých USA. Onemocnění způsobené salmonelou (především S. enteriditis) se v r. 2006 vyskytlo v mnohem větším počtu než v letech 2000-2005, přičemž nejvýraznějším zdrojem jsou kuřata.
Ještě větší zklamání vyvolává zjištění, že počet onemocnění způsobených bakterií vibrio – primárně dávané do souvislosti s konzumací mořských produktů, především ústřic – dosáhl dosavadního maxima.
Onemocnění vyvolané kampylobakterem, listerií, shigellou a yersinií vykazovalo v r. 2006 nižší četnost než v letech 1996-98, avšak většinou tento pokles nastal už v období 1999-2002. Výskyt listerióz však byl v r. 2006 vyšší než v r. 2002.
EU Food Law, 2007, č. 297, s. 25
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018