Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vývoj nových aditiv z bakterií do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Aktuality > Aktuality

Vývoj nových aditiv z bakterií

Vydáno: 29.9.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Projekt Colorspore (2008-2011) zkoumá bakterie rodu Bacillus z hlediska jejich bezpečnosti a  jako potenciální zdroj pro průmyslovou bioprodukci spor bohatých na karotenoidy odolné vůči kyselému prostředí žaludku.
Po objevu, že bakterie rodu Bacillus vytvářejí spory bohaté na karotenoidy, které jsou schopné procházet bez poškození kyselým prostředím žaludku, byl zahájen projekt Colorspore spolufinancovaný EU v rámci 7. RP („Knowledge based bio-economy“). Projekt Colorspore – „New sources of natural, gastric stable, food additives, colourants and novel functional foods”, který začal v r. 2008, dále zkoumá tyto bakterie z hlediska jejich bezpečnosti a průmyslového využití. Mezinárodní tým započal výzkum charakterizací příbuzných bakteriálních kmenů a specifikoval dva z nich – HU 36 a GB1, které jsou vzhledem k sekvencím genomu a ke všem genům nejvhodnější k biosyntéze karotenoidů.
Dále bylo zjištěno, že nejlepší stabilita a antioxidační aktivita přečištěného beta-karotenu i lykopenu se zajistí přítomností železa.
Závěrečné práce jsou zaměřeny na případný probiotický potenciál bakterií, na aplikaci spor HU36 do pekařských produktů a na vlivy na chuť, vůni, barvu a stabilitu.

Research*EU Result Magazine, 2011, č. 1, s. 13
European Commission
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021