Bezpečnost potravin

Vývoj zajištění kvality sladidla ze stévie

Vydáno: 16. 1. 2013
Autor: RNDr. Markéta Žáčková

Uvádí se proces, který v posledních letech vedl k rozšíření sladidla, a dále seznam významných organizací zabývajících se stévií.

Listy rostliny Stevia rebaudiana se po staletí v Jižní Americe používají jako přírodní sladidlo. V posledních letech bylo celosvětově rozšířeno používání extraktu z listů jako přírodního nekalorického sladidla do potravin a nápojů.

Extrakt této rostliny je složen ze sloučenin se sladkou chutí, zvaných steviol-glykosidy. Z 9 přítomných glykosidů jsou za sladkou chuť zodpovědné rebaudiosid A (rebaudiana) a steviosid. Jsou až 200x sladší než sacharóza.

Úřad FDA v roce 2008 rozhodl, že nemá námitky, aby byl rebaudiosid A z rostliny Stevia používán jako sladidlo při čistotě minimálně 95%. Od té doby společnosti PepsiCo Inc., Coca-Cola začaly toto sladidlo využívat. Vývojem sladidel ze stévie se začaly zabývat i další společnosti, a přitom došlo na řešení standardizovaných metod analýzy extraktu z této rostliny.

Analytické metody
Rozbor extraktu není jednoduchý, protože glykosidy stévie mají velmi podobnou strukturu a chromatograficky je obtížné rozdělit. Obvykle se analýza provádí pomocí HPLC na koloně NH2. Několik let se různé firmy (Thermo Fisher Scientific, ESA Biosciences Inc., ChromaDex Corp. a další) zabývaly vývojem analytických metod na stanovení čistoty extraktu.

Snahy o standardizaci
Organizace United States Pharmacopeial Convention (USP) společně s dalšími laboratořemi vyvíjela standardizované metody a další referenční materiál pro analýzy.
Podle Jeffrey C. Moore z USP je kritickým bodem postup HPLC, u něhož je problém s reprodukovatelností, tzn. s tím, aby různé laboratoře po celém světě získaly ze stejného vzorku stejný výsledek. USP v prvních publikacích použila izokratickou HPLC (konstantní složení mobilní fáze během celé separace), kterou postupně zdokonalovala, obměňovala; jako referenční standard je používán „USP rebaudioside A“.

Organizace, které se zabývají výzkumem Stevia rebaudiana, jejím zpracováním, vlivem na lidské zdraví apod.:
The European Stevia Association (EUSTAS)  
The Global Stevia Institute
The International Stevia Council
The Japan Stevia Association

The World Stevia Organisation

Neil H. Mermelstein: Assuring Stevia Quality.
Food Technology, 10, 2012, č.10, s. 82-85
Objednávka kopie článku

 

Vývoj informací a názorů na stévii a její bezpečnost:

Účinky a rizika ze steviolglykosidu (2005)

TRUVIA™: nové přírodní sladidlo (2008)

Neenergetické sladidlo PureVia z rostliny Stevia (2008)

Další rebaudiosid A schválen v USA do potravin (2009)

Mnohonásobně sladší než sacharóza (2009)

Sladidlo rebaudiosid A schváleno ve Francii (2009)

Francie podporuje schválení stevio-glykosidu (2009)

Nové německé přírodní sladidlo připravené z listů stévie (2010)

Bezpečnost steviových glykosidů (2010)

Schválení steviových glykosidů v EU? (2010)

EFSA revidoval hodnocení expozice spotřebitelů stéviovými glykosidy (2011)

Nordzucker má vážné plány se stévií (2011)

Lovia a další sladidla z Číny (2011)

Nové sladidlo: Steviol-glykosidy (E 960) (2012)

Steviolglykosidy – AZ slovník BP