Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výživa při onemocnění trávicího traktu do kategorie

Aktuality > Aktuality

Výživa při onemocnění trávicího traktu

Vydáno: 22.3.2021
Tisk článku
Autor: www.viscojis.cz
Závažným problémem při poruchách trávicího traktu bývá příjem a především využitelnost některých pro zdraví nezbytných látek, které se zde vstřebávají.

V trávicím systému může nastat celá řada onemocnění, vzhledem k jeho složitosti. Kromě ústní dutiny, jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva a konečníku do tohoto systému řadíme i slinivku břišní a játra. Význam diety se u jednotlivých onemocnění liší. Třemi hlavními principy při onemocnění trávicího traktu je častější příjem malého množství potravy a vyhýbání se velkým porcím, omezení nadýmavých potravin, zejména některých zelenin a luštěnin, a omezení tuku.

Onemocnění jícnu

Nejčastějším onemocněním jícnu je reflux (průnik obsahu žaludku do jícnu), který se často projevuje pálením žáhy (pyrózou). U tohoto onemocnění má velký význam především konzistence přijímané stravy, spíše než její kvalita. Je třeba se vyhnout dráždivé stravě, která nesmí jak mechanicky, tak chemicky jícen poškodit. Sem řadíme sladká jídla, čerstvé pečivo, citrusové plody, alkohol, kávu nebo čokoládu. Lidem s tímto onemocněním také neprospívá pozdní jídlo nebo velké porce.

Onemocnění žaludku

U velké části populace se vyskytuje funkční porucha, tzv. dyspepsie. Toto označení zahrnuje celou řadu trávicích potíží, jako je bolest břicha, pálení žáhy, zvýšená nebo snížená chuť k jídlu, pocit plného břicha, nadýmání a přelévání obsahu střev s následným kručením v břiše. Tyto potíže jsou vázány na příjem stravy, a to jak její kvalitou, tak kvantitou. Lidé s touto diagnózou by se měli vyvarovat především dráždivé stravě, alkoholu a černé kávě. Často jsou tyto problémy vyvolány stresem a špatným životním stylem. Je také nezbytné upravit stravovací režim – jíst v klidném prostředí a dokonale sousto rozžvýkat.

Dalším častým onemocněním žaludku je zánět žaludku (gastritida). Ta může být buď akutní nebo chronická a bývá způsobena především infekcí (bakterie Helicobacter pylori), autoimunitním onemocněním nebo dietní chybou (alkohol, některé léky). Velmi důležitá je úprava životosprávy, jinak může dojít až k poškození žaludku a vzniku žaludečních vředů. Při akutní gastritidě se nejprve dodržuje klid na lůžku a „hladovka“, podává se čaj po lžičkách. Přechází se nejprve na tekutou stravu (mléko, čaj), poté na kašovitou a teprve po odeznění potíží je možné přejít na normální stravu. Chronická gastritida mívá často bezpříznakový průběh, nicméně při ní často dochází ke snížení vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku a následným zažívacím potížím. Základem při tomto onemocnění je lehká a plnohodnotná strava. Doporučuje se příjem potravin, které stimulují tvorbu kyseliny chlorovodíkové, např. silné vývary.

Onemocnění střev

Mezi nejčastější onemocnění střev řadíme průjmová onemocnění, zácpu, syndrom dráždivého tračníku nebo Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu.

Průjmová onemocnění patří mezi nejčastější infekční onemocnění. Nejzávažnější komplikací u těchto onemocnění bývá dehydratace. Z tohoto důvodu má největší význam dostatečný příjem tekutin (3 – 4 l denně u dospělých) ve formě slazených čajů, nesycených minerálních vod, ale i polévek. Dále se doporučuje strava s omezením tuků a příjem probiotik.

U zácpy záleží na příčině, obecně je doporučen dostatečný pitný režim, zvýšení pohybové aktivity, příjem vlákniny (celozrnné výrobky, zelenina) ve stravě a konzumace potravin, které mají přirozeně projímavý účinek (švestky, hrušky, zakysané mléčné výrobky, káva). Případně se podávají laxativa, neboli projímadla (laktulóza).

Mezi funkční poruchy trávicího traktu řadíme tzv. syndrom dráždivého tračníku. Projevuje se často silnou bolestí břicha, změnami konzistence stolice, nadýmáním a zácpou nebo průjmem. U tohoto onemocnění je základem příjem malých porcí stravy, dostatek vlákniny a dodávání probiotik. Naopak není doporučován příjem kořeněných jídel, mléka, kvašených potravin, sycených nápojů nebo smažených jídel.

Mezi tzv. nespecifické střevní záněty (příčiny zánětu zatím nejsou prokázané) řadíme Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu. Crohnova choroba nejčastěji postihuje oblast tenkého a tlustého střeva. Může však postihnout kteroukoliv část trávicí trubice. Projevuje se např. bolestmi břicha, průjmy (i s krví), nadýmáním nebo nechutenstvím. Ulcerózní kolitida postihuje sliznici tlustého střeva. Příznakem bývají bolesti břicha, průjmy (s hlenem a krví) a v některých případech horečky. U obou onemocnění se doporučuje příjem lehce stravitelných pokrmů, vyloučení dráždivého a pálivého koření, nadýmavých potravin a potravin s obsahem nestravitelné vlákniny nebo vysokým obsahem tuku. Důležitý je dostatečný příjem tekutin, ne však přijímaný společně se stravou. U Crohnovy choroby může dojít vlivem porušení sliznice k intoleranci laktózy, tedy nesnášenlivosti mléčného cukru (laktózy). Proto je vhodné vyloučit ze stravy mléko.

Závažným problémem při poruchách trávicího traktu bývá příjem a především využitelnost některých pro zdraví nezbytných látek, které se zde vstřebávají. Při poruchách žaludku může docházet k omezení vytvoření tzv. vnitřního faktoru, který je nezbytný pro vstřebávání vitamínu B12 v tenkém střevě, a proto může při onemocnění žaludku docházet k jeho nedostatku. V tenkém střevě se vstřebává většina minerálních látek a vitamínů rozpustných ve vodě a tucích. Poruchy trávení a následného vstřebávání živin vedou k malnutrici (nedostatku živin) a při dlouhodobějších stavech je třeba živiny podle vzniklého onemocnění suplementovat.

Autoři: Denisa Binderová, Ivo Doskočil
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU

Zdroj článku: www.viscojis.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021