Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výživová a zdravotní tvrzení o potravinách do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

Výživová a zdravotní tvrzení o potravinách

Vydáno: 22.2.2007
Tisk článku
Jsou k dispozici prezentace z konference EFSA konané k problematice tvrzení z listopadu 2006.
Na trhu v EU se zvyšuje počet potravin, které nesou výživové nebo zdravotní tvrzení. Výživové tvrzení konstatuje nebo předpokládá, že potravina má prospěšné výživové vlastnosti. K typickým příkladům výživového tvrzení patří: “nízký obsah tuku”, “bez přidaného cukru” a “vysoký obsah vlákniny”. Zdravotní tvrzení je na druhé straně jakékoliv stanovisko použité na etiketách, při prodeji nebo v reklamě o zdravotním prospěchu potraviny, který se dostavuje po konzumaci dané potraviny, např. stanovisko, že potravina dokáže posilovat přirozenou obranu organismu nebo že zvyšuje schopnost se učit.
Evropská komise navrhla nařízení o použití výživových a zdravotních tvrzení, přičemž jejím cílem je zajistit, aby spotřebitelé dostávali prostřednictvím těchto tvrzení pravdivou a přesnou informaci založenou na spolehlivých vědeckých důkazech.
V implementaci nového nařízení bude hrát důležitou roli Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), neboť bude posuzovat, zda určité tvrzení o zdravotním prospěchu nebo nutriční hodnotě je vědecky spolehlivé a opodstatněné.
Evropská komise se rozhodla harmonizovat legislativu týkající se výživových a zdravotních tvrzení. Za tímto účelem publikovala podrobné informace o nařízení včetně otázek a odpovědí k danému tématu.  

Ve dnech 8.–10. listopadu 2006 se konala v Bologni (Itálie) konference EFSA k problematice nutričních a zdravotních tvrzení. Záměrem konference bylo usnadnit výměnu názorů a zkušeností mezi zainteresovanými subjekty. Na konferenci zazněl velký počet referátů/prezentací, které se zabývaly nutričními a zdravotními tvrzeními z různých hledisek.
Jednotlivé prezentace na konferenci EFSA.
 
EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021