Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výzkum potravinové alergie a celiakie v Nizozemí do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Výzkum potravinové alergie a celiakie v Nizozemí

Vydáno: 1.11.2002
Tisk článku
chování lepku v trávicím traktu, zdokonalení metod stanovení lepku, sledování vztahu mezi dávkou lepku a odezvou u osob s celiakií a citlivých na lepek
V TNO, nizozemském ústavu pro výživu a výzkum potravin, se zabývají výzkumem potravinové alergie. Projekt se zaměřuje na dvě oblasti: potravinovou alergii zprostředkovanou imunoglobulinem E (IgE) a celiakii. Potravinová alergie zprostředkovaná IgE je nejčastěji reakce na vejce, ořechy, zvláště burské oříšky, mléko. Celiakie je alergie na potraviny, kterou však nezprostředkovává IgE. Je vyvolávána složkami lepkové bílkoviny. Lepek je obsažen v cereáliích, především v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu a ve výrobcích z těchto obilovin.
Projekt, na kterém se v TNO pracuje, je v souvislosti s celiakií rozdělen do tří částí. V první části se pomocí modelu trávicího traktu (tzv. TIM-modelu, který byl vyvinut v TNO) sleduje chování lepku. TIM-model je dynamický model řízený počítačem, který simuluje dynamické podmínky žaludku a střev.
Druhá část projektu se zaměřuje na zdokonalení analytického stanovení lepku v potravinách. Postup, který se v současné době používá, není dostatečně citlivý a nedává validované výsledky ve všech matricích potravin.
V poslední části projektu se budou sledovat pacienti a jiné osoby citlivé na lepek (běžně nediagnostikovaní pacienti), aby se u nich odhadoval příjem lepku, dále se bude sledovat kvalita jejich stravy a vztah mezi příjmem lepku a komplikacemi.
Výstup z těchto tří oblastí se využije k odhadu rizika a stanovení hladin lepku a jeho složek, které lze bezpečně konzumovat a kým. Informace budou užitečné i pro výrobce potravin a ty, kteří se zabývají vývojem nových výrobků.
Leads in Life Sciences, 15, 2002, s. 6–7
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021