Bezpečnost potravin

Výzkum: Určujícím faktorem pro spotřebitele je chuť potravin

Vydáno: 30. 10. 2012
Autor: MZe

Tisková zpráva MZe ze dne 30. 10. 2012.

Pro české zákazníky je určujícím faktorem při výběru potravin jejich chuť. Tento názor potvrdilo 92 % spotřebitelů, naopak 73 % dotázaných považuje za nejdůležitější faktor při výběru potravin cenu. Takové jsou výsledky průzkumu veřejného mínění o kvalitě potravin, který zadalo Ministerstvo zemědělství.

Průzkum Ministerstva zemědělství se zaměřil především na to, jak vnímají spotřebitelé bezpečnost potravin, jestli zkoumají složení potravin a nakolik je při nákupu ovlivňují aféry např. s průmyslovou solí v polských potravinách nebo vysokým výskytem dioxinů v mase. Výzkumníci se také ptali, zda zákazníky zajímá, odkud pochází jídlo, které si kupují a podle čeho posuzují kvalitu potravin.

Výsledky průzkumu přinesly zajímavé informace o tom, co spotřebitele zajímá, a podle čeho si vybírají potraviny. Nejdůležitějším faktorem u jídla je podle zákazníků chuť (92 %) a cena (73 %). Pro 61 % dotázaných je podstatné složení výrobku, 48 % považuje za důležitý tuzemský původ potraviny. Takové údaje nám pomůžou zaměřit se na oblasti, ve kterých by bylo dobré posílit informovanost,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Spotřebitele nejvíc znepokojuje možnost, že by v potravinách byly nebezpečné bakterie (salmonela, listerie atd.) znečišťující látky (rtuť, dioxiny) a také mají obavy, jestli jsou potraviny dostatečně čerstvé a kvalitní.

Kvalita potravin se podle subjektivního názoru 28 % dotázaných zhoršila, naopak 5 % se domnívá, že je lepší. Negativní názor vyjádřili častěji muži než ženy, které ve většině domácností nakupují potraviny, a proto jejich postoj více reprezentuje skutečnost. Podle 82 % spotřebitelů by měl stát stanovit minimální požadavky na složení všech potravin. Nejvíce by to lidé uvítali u masných výrobků.

Zajímavostí je, že podle průzkumu si více než třetina lidí znovu koupila potravinu, se kterou předtím nebyla spokojená. Dotázaní uvedli, že chtěli dát výrobku druhou šanci a přesvědčila je také výhodná cena.

Důslednější jsou lidé ve sledování data spotřeby. „Téměř polovina spotřebitelů zásadně nejí potraviny po vypršení jejich data spotřeby. Nejčastěji jsou to rodiny s dětmi a lidé ve věku od 35 do 54 let,“ uvedl Petr Bendl.

Průzkum prokázal, že se česká veřejnost zajímá o bezpečnost potravin. Medializované případy závadných potravin zaznamenalo 72 %lidí. Někteří z nich pak změnili své chování a konzumaci příslušného výrobku na čas omezili.

Obecně si údajů o potravinách (chuť, cena, složení, značka, výživová hodnota atd.) všímají častěji ženy než muži. Více se o složení a původ výrobku zajímají lidé s vyšším vzděláním.

V průzkumu odpovídalo na dotazy o kvalitě potravin více než 630 respondentů starších 18 let. Výzkumníci se zajímali o názory obyvatel ve městech i v malých obcích.  

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Zdroj:  eAGRI