Bezpečnost potravin

Výzkumné projekty EU se zaměřením na spotřebitele

Vydáno: 8. 6. 2007
Autor: pospisilova

Prezentace z workshopu věnovaného spotřebitelskému výzkumu, Brusel, 13. prosince 2006.

Dne 13. prosince 2006 se uskutečnil v Bruselu workshop, který se zabýval problematikou výzkumu zaměřeného na spotřebitele (consumer science workshop). Po úvodní části, na které zazněly příspěvky od zástupců Evropské komise, GŘ pro výzkum (sekce “Biotechnologie, zemědělství, potraviny” a sekce “Potraviny, zdraví, prospívání”) a Wageningen UR probíhal workshop ve třech sekcích. V rámci každé sekce byly prezentovány výzkumné projekty řešené za podpory Evropské komise, jejichž složkou byl i spotřebitelský výzkum.
 
Sekce I: Spotřebitelské postoje a vnímání (potravinářských) výrobků

* Projekt TYPIC (www.typic.org)

Typické potravinářské výrobky v Evropě: spotřebitelské preference a objektivní posuzování
 
Rozhodování spotřebitelů u potravin z ekologické produkce
 
Strava, genomika a metabolický syndrom: integrovaná výživa, agro-potravinářství (agro-food), sociální a ekonomická analýza
 
Projekt zaměřující se na “politiky života”: medicínu, zdraví, potraviny, energii, životní prostředí
 
 
Sekce II: Chování spotřebitelů a výběr pro zdraví

* Projekt DIOGENES (www.diogenes-eu.org)

Strava, obezita a geny
 
Vývoj potravin podporujících zdraví a posuzování jejich přijatelnosti u adolescentů
 
Programování počáteční výživy
 
Sekce III: Spotřeba potravin a důvěra spotřebitelů

* Projekt ZINCAGE (www.zincage.org)

Nutriční zinek, oxidační stres a imunosenescence. Vliv biochemický, genetický a životního prostředí na zdravé stárnutí
 
Důvěra spotřebitelů v potraviny
 
Propagace bezpečnosti potravin skrz integrovanou analýzu rizika. (Důvěra spotřebitelů v potraviny nového typu a v konvenční potraviny).