Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Význam bílkovin obsažených v mase do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Význam bílkovin obsažených v mase

Vydáno: 23.7.2008
Tisk článku
Využívání vlastností bílkovin tvořit emulze a gely.
Francouzská společnost uvedla v nedávné době na trh produkt “Caproteins”. Jedná se o bílkoviny vytvořené na masném základě, které se používají při zpracování v masném průmyslu. Tyto nové složky se podílí na  podporování výroby a uplatňují se v podmínkách rostoucí produktivity a poklesu provozní ceny.
Caproteiny zahrnují dva druhy výrobků:
·          Capremium 95 pro emulgované výrobky: párky, klobásy, játrovky atd.
·          Caprocure 95 pro tepelně opracované výrobky: šunku, slaninu, salámy atd.
Masové bílkoviny vyrobené z vepřového masa mají emulzní a gelotvorné vlastnosti. Vaznost vody je vyšší než je tomu u podobných výrobků dostupných na trhu. Caproteins umožňují snadné roztírání, zlepšení struktury, stejně tak jako zlepšení dalších vlastností masných výrobků. Mohou být emulgovány (párky, paštiky atd,.), sušeny (salámy, vepřové a hovězí salámy atd.), tepelně opracovány (šunka, slanina atd.), vyráběné z mletého masa (karbanátky a masové kuličky atd.) nebo obsahující větší množství gelu (surimi atd.).
Zajímavá je inovace masných výrobků na různých úrovních:
·          Trh: Prezentace vynikajících výrobků s optimální strukturou, roztíratelností a měkkostí.
·          Průmyslová výroba: Zvýšení produktivity.
·          Označování: “Maso pro maso” což bylo původně známé a zaběhnuté; Caproteiny se používají jako složka k různým recepturám, vytvářených potravinářskými společnostmi.
·          Životní prostředí: Průmyslová výroba “Caproteinů” je zdravá a čistá; vzniká pouze malé množství odpadní vody a nezpůsobuje naprosto žádná znečištění a zápachy.
·          Rozšíření sortimentu zemědělské výroby: Na jatkách vzniká nový produkt, vhodný pro zpacování s dalšími surovinami.
Caproteiny poskytují také vhodnou alternativu k rostlinným bílkovinám. Výroba těchto složek započala v roce 1976 a spolu s ní se vytvářely vepřové masné výrobky, nové potravinové složky, omáčky, tepelně opracované zálivky a pomazánky. Rozšířila se řada funkčních masných bílkovin, které mají emulgační a gelotvorné vlastnosti. V současné době se dosahuje obratu  30 milionů EURO, 25 % z toho je získáno jejich vývozem do Evropy, Spojených států a Japonska. Francouzská výrobní společnost má vedoucí postavení na trhu s upravenými masnými výrobky a omáčkami.  
 
food Marketing & Technology, 2007, 21, č. 5, s. 22 ISSN 0932-2744
Meat Proteins Achieve Great Success
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021