Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výzva BfR k přehodnocení bezpečnosti stanolů do kategorie

Aktuality > Aktuality

Výzva BfR k přehodnocení bezpečnosti stanolů

Vydáno: 20.4.2012
Tisk článku
Autor: Převzato z Agronavigator.cz
Podle nizozemské studie mají rostlinné steroly nežádoucí účinky na cévy sítnice, což může být včasným projevem kardiovaskulárních chorob. FDA odkládá schválení tvrzení o účinku fytosterolů.
Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik BfR vyzývá k revizi stanovisek týkajících se rostlinných sterolů jako náhrady cholesterolu na evropské úrovni. Tato výzva je důsledkem zjištění nizozemské studie o nežádoucích účincích rostlinných sterolů na mikrocévy sítnice (viz stanovisko BfR 006/2012 z 1. 12. 2011).
Stav cév sítnice je stále více využíván pro včasnou diagnózu kardiovaskulárního rizika. Podle nizozemské studie může dlouhodobý vysoký příjem rostlinných sterolů, prostřednictvím margarinů, mléka či piva, znamenat kardiovaskulární riziko pro zdravé osoby. Vzhledem k nedostatečnému množství údajů zatím nelze potenciální riziko kvantifikovat.
Rostlinné steroly jsou obsaženy v malých množstvích v potravinách rostlinného původu na bázi olejů, ořechů, semen a obilovin. Tyto složky nejsou pro lidi esenciální a jsou lidským organismem obtížně využitelné. Rostlinné stanoly - hydrolyzované steroly nejsou přirozenou složkou potravin. Většina potravin obsahujících steroly a stanoly je považována za „novel foods“, které musí být posouzeny z hlediska zdravotního rizika.

Úřad EFSA sice doporučuje, aby denní příjem rostlinných sterolů a stanolů nepřekračoval 3 g, ale skutečností je, že potraviny s přidanými steroly a stanoly jsou ve značné míře konzumovány osobami, které netrpí zvýšeným cholesterolem.
Americký úřad FDA čelí tlaku výrobců doplňků stravy s fytosteroly a s ohledem na nové poznatky odkládá rozhodnutí o schválení tvrzení o pozitivním účinku fytosterolu. FDA navrhoval, že množství fytosterolů by v případě použití příslušného tvrzení týkajícího se vlivu na snížení LDL-cholesterolu, mělo být zvýšeno z 0,4 na 0,5 g v porci (RACC). Kromě toho by se tvrzení mělo týkat jen suplementů obsahujících esterifikované formy fytosterolu (nikoli volné fytosteroly).
 EU Food Law, 2012, č. 522, s. 13-14, 21-22
Objednávka kopie článku
Další informace
Effects of long term plant sterol and -stanol consumption on the retinal vasculature: A randomized controlled trial in statin users
FDA Reopens Comments for Phytosterol Claims


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021