Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Výzva EFSA k zaslání dat o astaxanthinu do kategorie

Sběr dat a veřejné konzultace > Sběr dat a veřejné konzultace

Výzva EFSA k zaslání dat o astaxanthinu

Vydáno: 1.8.2018
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Data budou použita pro hodnocení bezpečnosti astaxanthinu dle nařízení 2283/2015

EFSA vyzývá potravinářské podniky a další zainteresované subjekty (vlády, zájmové organizace, univerzity, výzkumné instituce a další), aby úřadu poskytli data týkající se astaxanthinu:

  • Data o jeho přirozeném výskytu v potravinách jiných než doplňky stravy;
  • Odhady příjmu (orální expozice) lidmi;
  • Kinetické studie (absorpce, distribuce, metabolismus, exkrece) u krys a u lidí;
  • Mechanistické studie, zejména zaměřené na nežádoucí účinky na játra;
  • Toxikologické studie prováděné na zvířatech, zejména studie dlouhodobé a zaměřené na karcinogenitu; humánní data, především studie zahrnující koncové body související s játry (krevní markery, jako jsou jaterní enzymy, bilirubin, celkové bílkoviny, albumin, triglyceridy, cholesterol, urea, aktivovaný částečný tromboplastinový a protrombinový čas);
  • Další informace, které mohou být relevantní k potvrzení či doplnění ADI.

 

Účelem výzvy je poskytnout všem zainteresovaným možnost poskytnout studie (publikované, nepublikované či zcela nové), relevantní pro posouzení bezpečnosti astaxanthinu. EFSA především zajímají data, která by mohla potvrdit či doplnit ADI stanovený EFSA v roce 2014.

Termín pro oznámení zájmu poskytnout EFSA data je 20. 9. 2018.

Nejzazší termín pro poslání dat je 20. 12. 2018.

Veškeré informace k této výzvě naleznete na webu EFSA.

Zdroj: EFSA