Bezpečnost potravin

World Food Prize 2009

Vydáno: 19. 6. 2009
Autor:

Světová cena za přínos v oblasti potravin byla udělena za vyšlechtění odrůd čiroku odolných vůči suchu a plevelu Striga.

World Food Prize – Světová cena za přínos v oblasti potravin – se považuje za stejně prestižní, jako Nobelova cena v oboru zemědělství. Uděluji ji každoročně World Food Prize Foundation a to osobám, které se zasloužily o rozvoj lidstva zvyšováním kvality, kvantity nebo dostupnosti potravin na světě.
V roce 2009 byla tato cena udělena G. Ejetovi z Etiopie, profesoru agronomie na Purdue University. Jeho výzkumná práce vedla ke zvýšení produkce a využitelnosti čiroku v jeho rodné Africe.
Ejeta, který se zabývá šlechtěním a genetikou, vyvinul odrůdy čiroku, které jsou rezistentní k suchu a plevelu Striga. Čirok je hlavní potravinářská plodina pro více než 500 milionů lidí na africkém kontinentu. Striga napadá kořenový systém čiroku. U nerezistentních odrůd čiroku způsobuje až 40% ztráty. Semena plevelu zůstávají životaschopná až po dobu 20 let.
V roce 1994 bylo na zemědělské výzkumné farmě univerzity Purdue vyprodukováno osm tun semen čiroku tolerantního k suchu a rezistentního vůči Striga. Byly dodány do několika afrických zemí. Zemědělci uvedli, že výnosy byly až čtyřikrát vyšší než u tradičních plodin čiroku.
 
Ejeta je druhým oceněným profesorem z Purdue. První cenu získal v roce 2007 P. Nelson za vývoj aseptického skladování a distribuce – technologie pro přepravu zpracovaného ovoce a zeleniny bez kažení výrobků. Více informací o ceně za čirok je zde.
 
Zdroj: IFT