Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Z jídla, ani chřipku, ani Aujeszkyho chorobu do kategorie

TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Z jídla, ani chřipku, ani Aujeszkyho chorobu

Vydáno: 16.10.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne15.10.2009.
Čas od času někdo vznese dotaz, zda může prostřednictvím masa nebo jídla vůbec „chytit“ například chřipku, anebo nejnověji Aujeszkyho chorobu prasat.

Vezměme to popořadě. Chřipkové viry jsou termolabilní, to znamená, že stačí teplota kolem 70 °C, aby byly destruovány a pozbyly virulence. Nemluvě o tom, že suroviny živočišného původu, tj. zejména maso, mohou být uvolněny do oběhu jedině za podmínky zdravotní nezávadnosti. Nemluvě o tom, že při kuchyňské úpravě se i popřípadě druhotně kapénkami kontaminované potraviny teplem potenciálního nebezpečí zbaví.

Pokud jde o rizika z jídla, tak nedobře může člověku být především proto, že nedodržel při jejich skladování doporučenou teplotu, popřípadě dopustil, aby byly druhotně kontaminovány. Pokud se konzumuje jídlo, které není čerstvé, mohou se na ideální živné půdě pomnožit salmonely, kampylobakter, popřípadě jiné nepříjemné mikroorganismy.

A Aujeszkyho choroba prasat? Z té člověk nemusí mít obavy vůbec žádné. Jde o „zvířecí“ nemoc, která na člověka přenosná není, a to maso, které je na trhu, prošlo veterinární kontrolou a je zdravotně nezávadné. Pokud se na území ČR nevpouštějí při obchodování živá prasata z problematických zemí, je to z důvodu, aby se nákaza nezavlekla do chovů našich prasat. Nikoli z důvodů ochrany zdraví lidí.

Takže nepovolí-li orgán státního veterinárního dozoru porážet na našich jatkách prasata ze zemí, kde se Aujeszkyho choroba prasat vyskytuje a neprovádějí se v nich ozdravná opatření, je to z důvodu ochrany našich chovů, nikoli z důvodu obavy o zdraví obyvatelstva.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021