Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Z proteinů hrášku a tuku vznikl kvalitní alternativní steak do kategorie

Aktuality > Aktuality

Z proteinů hrášku a tuku vznikl kvalitní alternativní steak

Vydáno: 11.4.2022
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Materiálový vědec Martin Hofmann ze švýcarské techniky ETH Zürich vyvinul metodu výroby vysoce kvalitního alternativního masa z rostlinné hmoty. Jeho výzkum vlastností měkkých materiálů ho přivedl k technologii, s jejíž pomocí dokáže napodobit strukturu steaků z masa.

Kredit: Martin Hofmann / ETH Zurich.V dnešní době je alternativní maso natolik populární, že je obtížné si představit pořádný supermarket bez tohoto sortimentu. Zároveň ale platí, že pro masné produkty nejvyšší kvality, jako jsou právě steaky, nejsou rostlinné alternativy příliš dostupné.

Hofmann to chce změnit. Jeho metoda je založená na výrobě steaku z proteinu, pocházejícího z hrášku, a tuku. Takto vyrobené produkty přitom cílí na lidi, jako je sám Hofmann. Nejde o nějaké militantní vegetariány, ale konzumenty, kteří by rádi snížili spotřebu masa, aniž by se museli vzdát oblíbených chutí  jídel.

V alternativním mase, vyrobeném Hofmannovou metodou, je tuková tkáň typická pro steak nahrazena emulzí oleje ve vodě, do které mohou být přidávány další látky, jako jsou vitamíny nebo stopové prvky. Obsah tuku v emulzi může být podstatně omezen, díky čemuž je alternativní steak šetrnější vůči životnímu prostředí, ale také zdravější.

Jak říká Hofmann, rád by pomohl uvést na trh zdravou, ekologickou a ke zvířatům šetrnou náhražku vysoce kvalitního masa, která chutná jako živočišný originál.

 

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Plant-based steak made from pea protein (phys.org) 

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021