Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Žádné pokroky ohledně nutričních profilů do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

Žádné pokroky ohledně nutričních profilů

Vydáno: 8.11.2007
Tisk článku
Z vědeckého shromáždění EFSA v Parmě zatím nevyplynula zásadní rozhodnutí ohledně nutných pravidel pro používání tvrzení.
Vědecké shromáždění úřadu EFSA k problematice nutričních profilů potravin v EU se konalo začátkem října 2007 v Parmě. Shromáždění přivedlo dohromady zástupce členských států, výrobců, distributorů, spotřebitelů a zdravotních orgánů. Podle EFSA je problém, že Komise a členské státy chtějí politické rozhodnutí, zatímco EFSA usiluje o vědecký přístup k věci.
Situaci ztěžuje, že neexistují evropská stravovací doporučení. Doporučení WHO sice uvádějí, kolik tuku, cukru či soli může člověk přijmout, ale problém je, jak tyto požadavky aplikovat na jednotlivé potraviny.
Jednání se rozdělilo do pracovních skupin (workshopy), které pracovaly na následujících tématech:
-         zda mají být profily stanoveny napříč potravinami nebo po kategoriích (většina je pro kategorie, které však budou muset být obtížně definovány; a systém s příliš mnoha kategoriemi bude velmi komplikovaný)
-         identifikace kritických nutrientů,
-         bodový systém nebo systém limitů,
-         testovací metody.
Účastníci byli vesměs zklamáni nedostatečnou připraveností úřadu EFSA k rozpracovávání problému. Práce ve workshopech nebyla efektivní, protože skupiny byly rozděleny podle témat, která na sebe navazují a vycházejí jedno z druhého. Bez rozhodnutí o základních otázkách jsou vedeny stále stejné diskuse.
Je sporné, zda je možné, aby byly nutriční profily definovány mezními hodnotami jednotlivých složek, protože pak by stačil gram navíc, aby jinak zdravá potravina neprošla.
Pokud by se stanovil jednotný limit pro sůl ve všech potravinách, většina běžného pečiva by nemohla uvádět zdravotní tvrzení kvůli přirozenému obsahu soli. Tam je třeba přihlížet k významu potraviny ve stravě.
Z hlediska zdravotních tvrzení by neměly přicházet v úvahu všechny potraviny. Ale jak vymezit, které potraviny jsou skutečně žádoucí? Jak zajistit, aby to nebylo politické ale vědecké rozhodnutí?
Alespoň, že existují jednoznačně příznivé skupiny potravin jako je např. čerstvé ovoce. Naopak by nikdo neměl uvažovat o použití zdravotních tvrzení na máslové sladké pečivo.
Když budou stanoveny nutriční profily pro skupiny výrobků (např. pro masné výrobky), jak toto bude aplikováno na jednotlivé výrobky?
A co s pokrokem ve vývoji receptur. Křupky na jedné straně nejsou považovány za zdravé, na druhé straně mohou být zdrojem PUFA a mohou mít výrazně snížený obsah soli.
Na webových stránkách úřadu EFSA lze získat informace o jednání na základě přihlášení.
EU Food Law, 2007, č. 320, s. 21-24
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021