Bezpečnost potravin

Zákaz dalších sérotypů E. coli v USA

Vydáno: 28. 11. 2011
Autor: Ing. I. Suková

USDA vydalo zákaz přítomnosti šesti sérotypů E. coli neprodukujících shiga-toxin v hovězím mase. Údajně se jedná o preventivní opatření, které masný průmysl považuje za neodůvodněné.

Mnistestvo zemědělství USA (USDA) rozhodlo o zákazu přítomnosti šesti dalších sérotypů Esherichia coli (O26, O103, O45, O111, O121, O145) v syrovém hovězím mase. Opatření má vstoupit v platnost 5. března 2012, a od té doby začne dozorový orgán USDA-FSIS s analýzami. Připomínky lze podávat do 6 týdnů po zveřejnění ve Federal Register.
Tomuto opatření oponuje American Meat Institute, podle něhož pro takový zákrok není vědecké odůvodnění a značně to poškodí producenty hovězího. Jedná se o sérotypy E. coli neprodukující O157 shiga-toxin (nSTEC), které se podle Centers for Disease sice dávají do souvislosti se vznikem asi 100 000 onemocnění (z celkových 48 mil. onemocnění způsobených potravinami), ale jen ve 3 případech mělo být jejich zdrojem mleté hovězí maso. Proto považují za neopodstatněné, aby právě hovězí maso bylo postiženo zákazem. Místo vynakládání peněz na provádění kontrol by bylo lépe vynaložit je na hledání postupů pro prevenci výskytu těchto kmenů.
Food Bussiness News, 7, 2011. č. 16, s. 12