Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zákaz dalších sérotypů E. coli v USA do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Zákaz dalších sérotypů E. coli v USA

Vydáno: 28.11.2011
Tisk článku
Autor: Ing. I. Suková
USDA vydalo zákaz přítomnosti šesti sérotypů E. coli neprodukujících shiga-toxin v hovězím mase. Údajně se jedná o preventivní opatření, které masný průmysl považuje za neodůvodněné.
Mnistestvo zemědělství USA (USDA) rozhodlo o zákazu přítomnosti šesti dalších sérotypů Esherichia coli (O26, O103, O45, O111, O121, O145) v syrovém hovězím mase. Opatření má vstoupit v platnost 5. března 2012, a od té doby začne dozorový orgán USDA-FSIS s analýzami. Připomínky lze podávat do 6 týdnů po zveřejnění ve Federal Register.
Tomuto opatření oponuje American Meat Institute, podle něhož pro takový zákrok není vědecké odůvodnění a značně to poškodí producenty hovězího. Jedná se o sérotypy E. coli neprodukující O157 shiga-toxin (nSTEC), které se podle Centers for Disease sice dávají do souvislosti se vznikem asi 100 000 onemocnění (z celkových 48 mil. onemocnění způsobených potravinami), ale jen ve 3 případech mělo být jejich zdrojem mleté hovězí maso. Proto považují za neopodstatněné, aby právě hovězí maso bylo postiženo zákazem. Místo vynakládání peněz na provádění kontrol by bylo lépe vynaložit je na hledání postupů pro prevenci výskytu těchto kmenů.

Food Bussiness News, 7, 2011. č. 16, s. 12
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021