Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Základem je správné označování výrobků do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Základem je správné označování výrobků

Vydáno: 27.9.2012
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 26. 9. 2012.
Za poslední týden jsme se při veterinárních kontrolách setkávali s nesprávným, popřípadě nedostatečným označováním výrobků. V Plzeňském kraji bylo v neschváleném přístavku k budově závodu Český grunt s. r. o nalezeno 115 kg baleného zmrazeného masa bez označení, mimo mrazicí boxy pak prošlé přísady do masných výrobků, sklad nebyl uveden ve schvalovací dokumentaci. Bylo zahájeno správní řízení o pozastavení schválení závodu a o uložení pokuty, plus nařízena likvidace potravin v tomto skladovacím zařízení.
Ve výrobně v Horní Bříze byly nesprávně označeny škvarky jako „domácí“, což je v rozporu s § 4 vyhlášky č. 113/2005 Sb. Pikantní párky byly uváděny do oběhu s prošlou dobou použitelnosti.

Na farmářském trhu v Břeclavi (Jihomoravský kraj) inspektoři ve dvou případech zjistili absenci označení výrobce, a to u masných výrobků (uzenin) a u mléčných výrobků (korbáčiky, nitě, tyčinky, brynza ze Slovenska). V Moravskoslezském kraji (Opava) bylo ve výrobně zjištěno zhruba 6 kg kuřecích skeletů a jater neznámého původu. U všech takovýchto zjištění musí dotyčný subjekt počítat se zákazem uvádění do oběhu, popřípadě s nařízením likvidace a vždy s pokutou.

I porušení skladovacích teplot se objevuje jako stále se opakující problém. S chladnějším počasím ale přece jen méně. Tentokrát jeden případ ve Zlínském kraji v Nivnici, šlo zhruba o 30 kg hovězího masa a kuřecího masa. A v Moravskoslezském kraji v Ostravě Zábřehu byla ve výrobně a prodejně zjištěna neodpovídající teplota drůbežího masa a vepřového masa. Nařízeno dochlazení, neboť nebyly shledány senzorické změny.

Méně časté jsou závažnější problémy. Inspektoři Krajské veterinární správy pro kraj Vysočina nařídili po kontrole na Jihlavsku vrátit zpět polskému dodavateli 22 507 kg suroviny – strojně odděleného kuřecího masa - kvůli zjištěným smyslovým změnám a zápachu. V Jihočeském kraji nařídila krajská veterinární správa zlikvidovat výrobci u Vlachova Březí 180 kg uzené krkovice a moravského masa kvůli zjištění bakterie Listeria monocytogenes. Zde musí výrobce kromě toho počítat s uložením pokuty a s nařízenou sanitací provozů a následnou kontrolou.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.
Zdroj: SVS ČR
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021