Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Závad zjištěných při kontrolách prodejců vánočních kaprů meziročně ubylo do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Závad zjištěných při kontrolách prodejců vánočních kaprů meziročně ubylo

Vydáno: 14.1.2021
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v závěru loňského roku při tradičních kontrolách prodeje vánočních kaprů zkontrolovali více než 830 prodejních míst v celé České republice. Pochybení zjistili u necelých dvou procent z nich. Ve srovnání s předchozími roky závad poměrně výrazně ubylo. Mezi nejčastější porušení legislativy patřily různé prohřešky proti hygieně a nenahlášení prodejního místa SVS. V několika případech bylo zjištěno porušení zásad welfare zvířat a také nedostatky v dokumentaci o původu kaprů. Prodejci letos předem nahlásili, že budou kapry prodávat na více než 2600 místech ČR.

Celkem SVS provedla 833 kontrol stánků s rybami. Alespoň jednu závadu veterinární inspektoři zjistili v 15 případech. Celkový počet závad dosáhl 25, což je ve srovnání s rokem 2019 pokles na méně než třetinu (v rámci jedné kontroly může být zjištěno více závad). Pozitivní skutečností je, že se podíl kontrol se závadou oproti předchozím letům snížil. V roce 2019 činil čtyři, v roce 2018 tři procenta.

V sedmi případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat. Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace zjistili úřední veterinární lékaři v 11 případech. Zásady welfare porušilo pět kontrolovaných prodejců. Rybám v kádích nezabezpečili dostatečné okysličení vody, přeplňovali kádě či nevhodně manipulovali s rybami při porážení.

Celou řadu pochybení našli veterinární inspektoři například při kontrole stánku s kapry v pražském Karlíně. Kromě silně znečištěného pracovního místa a nedostatečného vybavení stánku hygienickými prostředky neměly osoby prodávající kapry průkazy pracovníků v potravinářství. Na stánku nebyly nádoby na schraňování odpadu vznikajícího při kuchání ryb. Stánek nebyl vybaven desinfekcí na ruce a obsluhující personál neměl zakrytá ústa a nos rouškou ani respirátorem. Prodejce v Ostravě pak prodával kapry označené chráněným označením Třeboňský kapr. Ryby přitom pocházely z jiného regionu, čímž dotyčný klamal spotřebitele.

Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. V případech, kdy jsme zjistili týrání zvířat, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Při kontrolách veterinární inspektoři každoročně mimo jiné prověřují, zda je stánek umístěn a vybaven dle zásad ochrany zdraví zvířat a požadavků na jejich welfare. Kontrolováno je také, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Sleduje se, zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. Legislativním požadavkům musí odpovídat také výbava prodejců a v souladu s nimi (zejména se zákonem na ochranu zvířat proti týrání) musí být postupováno při usmrcování ryb. Na stánku nesmí chybět dostatečný zdroj pitné vody k omývání pracovního pultu a také odvod odpadní vody do kanalizace. Podle předpisů musí být nakládáno také s živočišnými odpady z kuchaných ryb. Kontrolování prodejci mají povinnost doložit původ ryb a zákazník musí dostat dostatečné informace o prodávaném zboží.

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021