Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zdravá, česká, lokální – i v zimě do kategorie

Aktuality > Aktuality
Prodej ze dvora

Zdravá, česká, lokální – i v zimě

Vydáno: 1.2.2022
Tisk článku
Autor: ZUČM
Tisková zpráva Zelinářské unie Čech a Moravy

Foto: ZUCM

Podpořte české pěstitele zeleniny tím, že budete kupovat českou zeleninu. Pomůžete nejen jim, životnímu prostředí a české krajině, ale především svému zdraví. Česká zelenina je dobrou volbou pro zdraví, pro všechny, kteří dávají přednost lokálnímu původu potravin. Věrní zákazníci pomůžou českému zelinářství nejvíc. 

Naše zeměpisná poloha sice nefandí celoročnímu pěstování zeleniny, ale přesto můžeme i v lednu konzumovat zeleninu šetrně skladovanou i opravdu čerstvou z českých a moravských skleníků. Přestože je leden a venku panuje zima, neměl by být pro milovníky lokální zeleniny problém si ve farmářských prodejnách i v obchodní síti vybrat právě zeleninu českého původu.  

„I nyní je ve skladech českých pěstitelů dost zeleniny, která v našich kuchyních tvoří páteř lokálního a zdravého stravování: cibule, hlávkové zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pekingské zelí a další, které jsou téměř k nerozeznání od těch čerstvě sklizených. Pro milovníky „echt“ čerstvé zeleniny je i v zimě v nabídce plodová zelenina z českých a moravských krytých ploch. Hlavně rajčátka různých tvarů a chutí a okurky,“ dodává Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře ZUČM.  

Na výběr má český zákazník také zpracovanou zelenina. Kysané zelí, ale i další zeleninové druhy – „pickles“, které prošlo procesem mléčného kvašení, které mu dodalo přidanou hodnotu ve formě vitamínů, minerálů a specifické chuti. V obchodní síti je k dostání kysané zelí od prověřených českých výrobců, stačí si vybrat, zda budeme věrni známé lokální chuti, nebo ochutnáme kysané zelí od některého jiného českého zpracovatele – nebo zda si kysanou zeleninu nakoupíme přímo na farmě. V neposlední řadě si můžeme pochutnat také na nakládané zelenině v různých variacích, okurky, čalamády, zelí s různými přísadami a další.  

V současné době jistě všichni zaregistrovali snahu českých zemědělců o férovou komunikaci s vládou nad podmínkami budoucího programového období Společné zemědělské politiky EU. To je pro naše zelináře důležité, nicméně opravdu nejzásadnější pro každého zelináře je samozřejmě poptávka po jeho zelenině.  Podpořte tedy naše české zelináře, tím, že dáte české zelenině přednost při nákupu ve svém obchodě nebo se za ním přímo vydejte. Pomoci Vám může i mapa pěstitelů na webu ZUČM, kde lze najít i zpracovatele, farmářské obchody a další zajímavé příležitosti které vedou k české zelenině.

 

Zdroj: ZUČM

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021