Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Zdravotní dopady přítomnosti pyrrolizidinových alkaloidů v potravinách a krmivech do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Zdravotní dopady přítomnosti pyrrolizidinových alkaloidů v potravinách a krmivech

Vydáno: 9.11.2011
Tisk článku
Autor: e-agri
Úřad EFSA vydal vědecké stanovisko k přítomnosti pyrrolizidinových alkaloidů, jejichž zdrojem jsou některé rostliny, většinou plevele. Kontaminace je možná i kontaktem.

Odborníci z panelu EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) určili řadu pyrrolizidinových alkaloidů (PA) důležitých jako potenciální kontaminující látky v potravinách a krmivech a dospěli k závěru, že se mohou vyskytnout zdravotní problémy u některých větších konzumentů medu, jediné potraviny, u nichž byly údaje o hladině PA k dispozici. Ve stanovisku EFSA rovněž znovu potvrzuje dřívější práce o PA v krmivech, když uvedl, že pravděpodobnost, ohrožení zvířat těmito toxiny je nízká.

Úřad pro kontrolu potravin v Austrálii a na Novém Zélandu (Food Standards Australia New Zealand, FSANZ) radil australským spotřebitelům omezit konzumaci medu získávaného výhradně z květů určitých rostlinných druhů, neboť existuje obava z přítomnosti vysokého množství přirozeně se vyskytujících toxinů.

FSANZ uvedl, že med produkovaný včelami, které využívají jako zdroj obživy květy hadince (Echium species), může obsahovat vysoké hladiny pyrrolizidinových alkaloidů. Dlouhodobá expozice vysokým dávkám těchto sloučenin může způsobovat u člověka poškození jater a osoby, které konzumují více než dvě polévkové lžíce tohoto medu denně jsou vystaveny zdravotnímu riziku.

Pyrrolizidinové alkaloidy jsou také obsaženy v listech kostivalu, který se někdy konzumuje v podobě salátů a dále u druhů Heliotrope a Crotalaria species, které mohou jakožto plevely kontaminovat obiloviny.

Podrobnější informace můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Zdroje: EFSA a ÚZEI

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018