Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zdravotní stav plic souvisí s kontaminací jatečného trupu   do kategorie

Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Zdravotní stav plic souvisí s kontaminací jatečného trupu  

Vydáno: 8.12.2008
Tisk článku
Američtí vědci ve svém aktuálním výzkumu doložili význam zdravotního stavu plic na kontaminaci jatečného trupu zárodky a tím i na bezpečnost výsledného produktu.  
Ames (aho/lme) – Masozpracující podniky se snaží s vynaložením vysokých nákladů produkovat jatečná těla pokud možno prostá zárodků a tak garantovat vysokou úroveň ochrany spotřebitele. Vědci z Iowa State University (USA) zkoumali, jaký vliv má zdravotní status prasat na bakteriální kontaminaci jatečných půlek. K tomuto účelu vědci odebírali na konci porážky vzorky vatovým tampónem z povrchu jatečných půlek z oblasti pánve (malé pánve) a z dutiny hrudní. Na každých 5 prasat byl použit jeden tampón (pool vzorky). Tampóny byly následně kultivovány a mikrobiologicky testovány.
 
Přítomnost kampylobakteriálních zárodků byla prokázána u 58,9 % pool vzorků z hrudní dutiny a u 44,6 % vzorků z pánve. Zárodky Enterococcus byly izolovány z 66,1 % vzorků z hrudní dutiny a ze 35,7 % vzorků z oblasti pánve. U více než 7 % jatečných prasat musela být odstraněna pohrudnice z důvodu výskytu zánětu (pleutitis/App) a „srůstů“. Vědci mohli v tomto kontextu demonstrovat, že četnost takových změn na pohrudnici jde ruku v ruce se stoupající kontaminací dutiny hrudní zárodky Enteroccus a Campylobacter.
 
Vědci z výsledků vyvodili závěr, že faremní management, chovatelské podmínky a úroveň veterinární péče má přímý vliv na ochranu spotřebitele.
 
HURD, H.S. – BRUDVIG, J. – MIRCETA, J. – POLOVINSKI, M. – MATTHEWS, N. – GRIFFITH, R.:
Swine Health Impact on Carcass Contamination and Human Foodborne Risk,
Public Health Rep., 123, 2008, č. 3, s. 343-351      
 
Schweinepraxis: Gesunde Schweinelungen gut für den Verbraucher
[cit. 2008-12-05], www.animal-health-online.de
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021