Bezpečnost potravin

Zdravotní tvrzení pro alfa-linolenovou kyselinu

Vydáno: 14. 4. 2011
Autor:

Vědecké stanovisko EFSA ze dne 7.4.2011.

Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–NDA) uveřejnil dne 7.4.2011 vědecké stanovisko ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se vlivu alfa-linolenové kyseliny (ALA) na vývoj mozku a nervové tkáně.
Žádost o posouzení oprávněnosti tohoto zdravotního tvrzení podala společnost HiPP GmbH & Co Vertrieb KG podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006 a to prostřednictvím kompetentního orgánu v Německu. Jako cílovou populaci žadatel uvedl kojence a děti do tří let věku.
Na základě předložené dokumentace panel NDA došel k závěru, že existují vědecké důkazy pro toto tvrzení: “Alfa-linolenová kyselina, esenciální mastná kyselina, přispívá k rozvoji mozku a nervové tkáně”. Uvedené zdravotní tvrzení lze použít na:
– pokračovací výživu, která splňuje kritéria složení stanovená ve směrnici 2006/141/ES;
– ostatní potraviny určené pro kojence a malé děti; ty musí obsahovat minimálně 15 % odpovídajícího příjmu ALA; panel NDA stanovil odpovídající příjem ALA v roce 2010 a to ve výši 0,5 % energie.
Tato množství se mohou docela dobře konzumovat jako součást vyvážené stravy. Cílovou populací jsou kojenci a děti do tří let věku.
Stanovisko EFSA. K uvedenému stanovisku lze podle článku 16(6) nařízení (ES) č. 1924/2006 podávat připomínky ke Komisi.

Zdroj: Evropská komise

Pozn.: ALA je esenciální n-3 polynenasycenámastná kyselina s 18 atomy uhlíku a třemi dvojnými vazbami.