Bezpečnost potravin

Zdravotní tvrzení: roztíratelný tuk a LDL-cholesterol

Vydáno: 3. 6. 2011
Autor:

EFSA vydal kladné stanovisko ke zdravotnímu tvrzení. Je uveden text tvrzení.

Na základě žádosti společnosti Lactalis B&C podané podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006 prostřednictvím kompetentního orgánu ve Francii byl požádán Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby vypracoval vědecké stanovisko pro zdravotní tvrzení týkající se roztíratelného tuku a snižování LDL-cholesterolu v krvi.
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie (EFSA–NDA) došel ve svém stanovisku k tomuto závěru: Prokázalo se, že konzumace směsí nasycených mastných kyselin (SFAs) má vliv na zvýšení koncentrací LDL-cholesterolu v krvi. Náhrada SFAs mononenasycenými (cis-MUFAs) nebo polynenasycenými (cis-PUFAs) mastnými kyselinami v potravinách nebo stravě (gram za gram) vede ke snížení koncentrace LDL-cholesterolu.
Vědecké důkazy existují pro následující text: “Konzumace nasyceného tuku zvyšuje koncentrace cholesterolu v krvi; ukázalo se, že konzumace mono- a polynenasyceného tuku náhradou za nasycený tuk snižuje krevní cholesterol. Snižování krevního cholesterolu snižuje riziko (koronárního) onemocnění srdce”.
Aby potravina nebo strava mohla být označena tímto tvrzením, musí se významné množství SFAs nahradit cis-MUFAs a/nebo cis-PUFAs, a to na principu gram za gram. Cílovou skupinou jsou jedinci, kteří chtějí snížit svůj krevní cholesterol. Stanovisko EFSA je v příloze.

Příloha: Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to “low fat and low trans spreadable fat rich in unsaturated and omega-3 fatty acids” and reduction of LDL-cholesterol concentrations pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006 (pdf, 0,2 MB, 13 stran)

Zdroj: EFSA