Bezpečnost potravin

Zdravotní tvrzení: střeva a imunitní funkce

Vydáno: 5. 5. 2011
Autor:

Směrnice EFSA zaměřená na vědecké požadavky pro zdůvodnění tvrzení.

Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–NDA) uveřejnil dne 26.4.2011 směrnici, která uvádí vědecké požadavky pro zdravotní tvrzení týkající se střev a imunitní funkce. Návrh uvedené směrnice byl podroben připomínkovému řízení (28.9.–22.10.2010) a diskutovalo se o něm na technickém zasedání s experty v této oblasti (Amsterodam, 2.12.2010).
Pokud jde o zdůvodnění  zdravotních tvrzení týkajících se gastointestinálního (GI) traktu a imunitního systému, směrnice EFSA (viz příloha) se zaměřila na dvě klíčové problematiky:
– uváděné účinky, které se považují za prospěšné fyziologické účinky,
– studie/výstupy z měření, které lze považovat za odpovídající pro zdůvodnění  zdravotních tvrzení.
Směrnice EFSA byla sestavena na základě vědeckých stanovisek panelu NDA týkajících se zdravotních tvrzení souvisejících s GI-traktem a funkcí imunitního systému. Představuje tak názory panelu NDA založené na zkušenostech získaných z dosavadního hodnocení zdravotních tvrzení z této oblasti.
Zdroj: EFSA