Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zdroje informací pro spotřebitele o potravinové alergii a intoleranci do kategorie

Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Zdroje informací pro spotřebitele o potravinové alergii a intoleranci

Vydáno: 27.5.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Je k dispozici publikace, která shrnuje tištěné a internetové zdroje o alergii a intoleranci obecně a o specifických alergenech.

Středisko informací o potravinách a výživě Národní zemědělské knihovny amerického ministerstva zemědělství (NAL USDA) vydalo v únoru 2008 publikaci určenou pro spotřebitele(viz příloha), která je shrnutím dostupných zdrojů informací o potravinových alergiích a intolerancích. K těmto zdrojům patří: knihy, brožury/audiovizuální zdroje a internetové zdroje. Některé materiály lze získat v jedné kopii, některé lze zakoupit (je uveden kontakt na distributory) nebo zapůjčit z fondů NAL (National Agricultural Library).

Publikace je rozdělena do tří oddílů (A, B, C), přičemž:

oddíl A se zaměřuje na zdroje, které poskytují všeobecné informace o potravinových alergiích (brožury, letáky, knihy, kuchařky, internetové zdroje, zdroje zaměřené na děti, ostatní zdroje);
oddíl B se věnuje zdrojům, které poskytují informace o specifických alergiích a intolerancích a sice na: vejce, ryby a mořské plody, mléko a laktózu, arašídy, sezamové semínko, sóju, oxid siřičitý, pšenici/lepek (u většiny včetně zdrojů zaměřených na děti);
oddíl C obsahuje kontakty na organizace citované v uvedené publikaci.
 
Příloha: NFIC: Resource List on Food Allergies and Intolerances for Consumers (pdf, 272 kB, 27 stran)
 
USDA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021