Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zdrojem onemocnění způs. E. coli jsou pravděpodobně zeleninové výhonky, testy to zatím nepotvrdily do kategorie

Aktuality > Aktuality
AKTUÁLNĚ: Onemocnění způsobované bakterií E. coli > Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv> AKTUÁLNĚ: Onemocnění způsobované bakterií E. coli

Zdrojem onemocnění způs. E. coli jsou pravděpodobně zeleninové výhonky, testy to zatím nepotvrdily

Vydáno: 7.6.2011
Tisk článku
Autor: MZe
Ze 40 vzorků se 23 ukázalo být negativní na přítomnost smrtící bakterie. Další vzorky jsou stále testovány.

Zdrojem onemocnění způsobovaného bakteriemi E. coli jsou pravděpodobně zeleninové výhonky, testy to však zatím nepotvrdily

Podle zprávy z 5. června 2011 se vědcům v SRN zřejmě podařilo odhalit zdroj nebezpečné střevní nákazy způsobované Escherichia (E) coli. Jejími původci jsou pravděpodobně zeleninové výhonky vypěstované v Německu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a čeští hygienici nyní prověří, zda se kontaminované klíčky nedostaly na tuzemský trh. Dosavadních výsledky testů zeleninových výhonků ze 6. června však ještě neposkytly odpovědi na to, zda jsou původcem nebezpečné střevní bakterie E.coli klíčky luštěnin z německé farmy. Vědcům ještě potrvá, než si budou jisti, prohlásil ministr zemědělství Dolního Saska. Ze čtyřiceti vzorků se totiž 23 ukázalo být negativní na přítomnost smrtící bakterie. Další vzorky jsou stále testovány.

Definitivní výsledky testů ještě nejsou známy, přesto jsou prý dosavadní nepřímé důkazy tak přesvědčivé, že ministr zemědělství Dolního Saska Gert Lindemann obyvatele vyzval, aby se výhonkům vyhnuli. Podezření spadá na osmnáct směsí s výhonky, například s výhonky fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček a dalších, některé podezřelé výhonky prý pocházejí ze zahraničí, úřady ale nesdělily, ze kterých zemí. Podle mluvčího dolnosaského ministra zemědělství Gerta Hahneho bylo vydáno varování, aby se lidé vyhnuli fazolovým výhonkům, které se často používají v míchaných salátech.

Výhonky z Dolního Saska používala mimo jiné také restaurace v Lübecku, kde se pravděpodobně nakazilo 17 osob. Na restauraci proto padlo podezření, že byla zdrojem celé nákazy. Podle BBC ale testy v restauraci nic nenašly. Podle hlavního hygienika Michaela Víta není v Česku důvod k obavám. Pokud by se kontaminované klíčky do Česka dovezly, nákaza by podle něj už propukla.

Počet obětí nákazy stoupl v Německu na jednadvacet, řada dalších pacientů je v ohrožení života. Podle agentury DPA to v neděli při návštěvě univerzitní nemocnice v Hamburku řekl Reinhard Burger, ředitel Institutu Roberta Kocha. Burger dále uvedl, že v celém Německu je registrováno 1526 případů nákazy, u 627 pacientů byl diagnostikován nebezpečný hemolyticko-uremickým syndrom, jenž může vést k selhání ledvin. Podle evropských zdravotnických činitelů se však šíření nákazy zpomaluje.

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021