Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek „Zelení“ vyzývají k regulaci perfluorovaných sloučenin do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

„Zelení“ vyzývají k regulaci perfluorovaných sloučenin

Vydáno: 9.2.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Zvýšená expozice PFCs u dětí souvisí se snížením imunitní reakce na očkování proti tetanu a záškrtu.
Aliance pro zdraví a životní prostředí HEAL (The Health and Environment Alliance) vystoupila s požadavkem na ostřejší zásah proti perfluorovaným sloučeninám (PFCs) poté, co byly publikovány výsledky studie prováděné na Harvard School of Public Health (Journal of the American Medical Association – JAMA 25 January 2012).
Podle této studie může expozice PFCs v prenatálním období a po narození snížit schopnost dětí vytvářet protilátky proti tetanu a záškrtu v pozdějším životě. Snižuje se imunitní reakce na očkování ve věku 5 a 7 let. Takový „líný“ imunitní systém je méně schopný reagovat na infekci.
Bylo sledováno 600 dětí narozených na Faroe Islands. Tato rybářská komunita byla zvolena proto, že častá konzumace mořských ryb je spojována se zvýšenou expozicí PFCs. 
Zatížení dětí i dospělých PFCs běžně pochází ze  styku s předměty každodenní spotřeby jako jsou nepřilnavé pánve, odpuzovací úprava čalounění, kosmetika, čisticí prostředky, oblečení a některé obaly na potraviny.
Zelení požadují, aby výsledky studie byly vzaty v úvahu jako varování před potenciální imunotoxicitou PFCs, kterým jsou lidé běžně vystaveni. Je to výzva k regulačnímu opatření.

EU Food Law, 2012, č. 518, s. 12
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021