Bezpečnost potravin

Zelenina s nikotinem

Vydáno: 14. 11. 2002
Autor:

Pro kuřáky, kteří se chtějí zbavit svého zlozvyku je zajímavé zjištění pracovníků Michiganské univerzity, že některé druhy zeleniny obsahují nikotin. Lilek až 100 mg na 1 000 g, o něco méně rajčata.

Studie prováděná pracovníky Michiganské univerzity v Ann Arboru potvrdila, že brambory, květák, paprika a některé další druhy zeleniny obsahují nikotin. Nejvíce nikotinu se nachází v lilku/baklažánu (Solanum melongena), který obsahuje 100 mg nikotinu v jednom kilogramu plodu, na druhém místě figurují rajčata. Dávky nikotinu z uvedených druhů zeleniny jsou při běžné konzumaci pro lidský organismus zanedbatelné, mohou být ale zajímavé pro ty, kteří chtějí přestat s kouřením, ale svůj návyk na nikotin nemohou zvládnout.
http://www.hnonline.sk