Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zimolez modrý (Lonicera caerulea): perspektivní funkční potravina do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Zimolez modrý (Lonicera caerulea): perspektivní funkční potravina

Vydáno: 9.6.2008
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Plody L. caerulea jsou zdrojem biologicky aktivních látek.
V tradiční čínské medicíně se používají květy, poupata, pupeny či jiné nadzemní části Lonicera japonica (zimolez japonský) pro své antibakteriální, antipyretické a protizánětlivé účinky při různých infekčních onemocněních.
Za finanční podpory grantů MSM 6198959216 a FT-TA3/024 se zkoumaly biologicky aktivní sloučeniny v rostlinách rodu Lonicera se zaměřením na plody L. caerulea (zimolez modrý).
Zjistilo se, že plody L. caerulea jsou perspektivní zdroj zdraví prospěšných látek, které vykazují antiadherenční, antioxidační a chemopreventivní účinky. Jejich konzumace se jeví jako vhodná prevence vážných chronických chorob, např. nádorových onemocnění, diabetu a srdečně-cévních chorob. L. caerulea může být úspěšně pěstována v klimatických podmínkách střední Evropy a být vyhledávanou funkční potravinou obohacující naši dietu.
 
Chem. Listy 102, 2008, č. 4, s. 245–254
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021