Bezpečnost potravin

Zimolez modrý (Lonicera caerulea): perspektivní funkční potravina

Vydáno: 9. 6. 2008
Autor: berankova1

Plody L. caerulea jsou zdrojem biologicky aktivních látek.

V tradiční čínské medicíně se používají květy, poupata, pupeny či jiné nadzemní části Lonicera japonica (zimolez japonský) pro své antibakteriální, antipyretické a protizánětlivé účinky při různých infekčních onemocněních.
Za finanční podpory grantů MSM 6198959216 a FT-TA3/024 se zkoumaly biologicky aktivní sloučeniny v rostlinách rodu Lonicera se zaměřením na plody L. caerulea (zimolez modrý).
Zjistilo se, že plody L. caerulea jsou perspektivní zdroj zdraví prospěšných látek, které vykazují antiadherenční, antioxidační a chemopreventivní účinky. Jejich konzumace se jeví jako vhodná prevence vážných chronických chorob, např. nádorových onemocnění, diabetu a srdečně-cévních chorob. L. caerulea může být úspěšně pěstována v klimatických podmínkách střední Evropy a být vyhledávanou funkční potravinou obohacující naši dietu.