Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Změna používání tvrzení „se sníženým obsahem…“ do kategorie

Aktuality > Aktuality

Změna používání tvrzení „se sníženým obsahem…“

Vydáno: 2.11.2011
Tisk článku
Autor: Ing. I. Suková
Stálý výbor pro potraviny navrhl změnu pravidel pro používání nutričních tvrzení o sníženém obsahu tuku, cukru, soli a energie.

Na jednání Stálého výboru pro potraviny 13. 10. 2011 většina členských států schválila návrh Komise na změnu nařízení 1924/2006/ES, pokud jde o výživová tvrzení. Dosud bylo možno uvádět tvrzení „se sníženým obsahem tuku/cukru/soli“ jen v případě, že výrobek obsahoval aspoň o 30 % méně těchto složek než před změnou receptury.  Nově by mělo být možné uvádět tvrzení „obsahuje o x % méně tuku/cukru/soli“, pokud se bude jednat o snížení aspoň 15 %.  Znamená to úspěch úsilí ze strany průmyslu, podle kterého snížení o 25 až 30 % příliš negativně ovlivňuje senzorickou kvalitu produktů.

I nadále má zůstat možnost uvádět tvrzení „se sníženým obsahem…“, ale stačí, když snížení dosáhne 25 %, čímž se požadavek dostane do souladu s Codex Alimentarius.

Nově bude možno uvádět tvrzení „bez přidané soli“ jen v případě, že je obsah sodíku v potravině nižší než 0,12 g sodíku /100 g.

Ustanovení týkající se tvrzení „bez přidaného cukru“ bude z nařízení vyjmuto, protože to vyvolává nežádoucí diskuse při revizi směrnice o ovocných šťávách.

Také budou přijata pravidla, aby používání nových pravidel o „sníženém obsahu cukru/tuku/nasyceném tuku/soli/energii“ nebylo zavádějící. Nasycené tuky nesmějí být nahrazeny trans-tuky a při sníženém obsahu cukru musí být v přeformulovaném výrobku menší obsah energie nebo nejvýš stejný, aby cukr nebyl nahrazován tukem.

Prosadit návrh nebude jednoduché, i když největší státy jako UK, Francie, Německo a  Polsko byli pro. Návrh musí být schválen Radou a hlavně Parlamentem.


EU Food Law, 2011, č. 506, s. 1, 3

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018