Bezpečnost potravin

Změna vyhlášky o označování potravin a tabákových výrobků

Vydáno: 20. 4. 2008
Autor:

Vyhláškou 127/2008 Sb. se mění  vyhláška 113/2005 Sb. o označování, pokud jde o trvalé výjimky z označování alergenů. 

Vzhledem k tomu, že směrnicí 2007/68/ES se zrušují směrnice 2005/26/ES  a 2005/63/ES stanovující prozatímní vyřazení některých složek z povinnosti jejich označení jako alergenů, došlo touto směrnicí ke stanovení upraveného seznamu alergenních složek, které musí být na obalu označeny jako alergeny. V důsledku toho musí být změněny i národní předpisy o označování alergenů, takže v ČR je vydána vyhláška 127/2008 Sb., kterou se v tomto smyslu mění vyhláška 113/2005 Sb. Zrušuje se prozatímní výjimka pro lysozym a albumin z vajec a pro kasein používané k čiření a výjimka pro silice z listů celeru, pro semena celeru a pro celerový oleoresin.
Vyhláška nabývá účinnosti 31. května 2008, ale potraviny, které byly uvedeny do oběhu nebo označeny podle dosavadních právních předpisů před 31. květnem 2009, mohou být prodávány do vyprodání zásob.
 

Příloha č. 1 k vyhlášce 113/2005 Sb.: Seznam alergenních složek
obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich, s výjimkou glukosového sirupu a dextrózy z pšenice(*), maltodextrinů na bázi pšenice(*), glukosového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a obilovin používaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje
korýši a výrobky z nich
vejce a výrobky z nich
ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u vitamínových nebo karotenoidních přípravků, rybí želatiny nebo vyziny používané jako čeřidlo při výrobě piva a vína
jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
sójové boby (sója) a výrobky z nich s výjimkou zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (*), přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolu sukcinátu získaného ze sójových bobů, rostlinného oleje získaného z fytosterolů a esterů fytosterolů ze sójových bobů, rostlinný stanol ester vyrobený ze sterolů z rostlinného oleje ze sójových bobů
mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) s výjimkou syrovátky používané k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje a lactitolu
suché skořápkové plody, tj. mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou suchých skořápkových plodů používaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje
celer a výrobky z něj
hořčice a výroby z ní
sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
měkkýši a výrobky z nich
(*) včetně výrobků obsahujících tyto složky, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergie, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro příslušný základní produkt.
 
 
Poznámka: Úplné znění vyhlášky 113/2005 Sb. platné od 31. 5. 2008 najdete zde.