Bezpečnost potravin

Změny v ochucování nealkoholických nápojů

Vydáno: 7. 10. 2008
Autor:

Novým trendem v nápojářství je uplatňování květinových aromat.

Stále více spotřebitelů žádá po výrobcích potravin a nápojů nové výrobky obsahující ryze přírodní látky, které mají i vynikající chuť. Současný trend vede k výrobě a rozvoji nových výrobků, kde se stále více uplatňuje obohacování nápojů o jemné aromatické látky, jež pocházejí z květin. Přírodní květinová aromata jsou vhodná k tomuto účelu spolu s domácími i exotickými druhy ovoce. Získávají se nové nestandardní chuťové zážitky.
Několik návrhů, které se zaměřily na uplatnění současných trendů vytváří nápoje se zvláštními aromatickými kombinacemi. Jedná se například o variantu jahod s černým rybízem, levandule s pomerančem, granátového jablka s růží nebo pomeranče a zázvoru s pomerančovým květem, které reagují na současný trend. U inovačních aplikací pro vývoj nových výrobků nejsou použity pouze domácí domácí květy. Zajímavé možnosti nabízejí ostatní květy z různých částí světa. Tak se můžeme setkat s kombinací ibišku s různými druhy červeného ovoce, či s roibosem. Například lotosový květ s karambolou poskytují ideální možnost k aromatizování bílého čaje.
Stále více se posazují nové myšlenky při sloučení aromat květů s různými druhy exotického ovoce, bylinek nebo koření.
 
BRAUWELT, 2008, 148, č. 33, s. 966