Bezpečnost potravin

Změny ve školním stravování v USA

Vydáno: 3. 5. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Americké ministerstvo USDA vydalo doporučení na snížení soli a tuků a zvýšení zeleniny a celozrnných produktů ve školním stravování.

Americké Ministerstvo zemědělství USDA (odbor Food and Nutrition Services – FNS) navrhlo (a zveřejnilo ve Federal Register, 76, č. 9, 13. 1. 2011) nová pravidla, která mají zrevidovat dosavadní doporučení pro „National School Lunch Program“ a „School Breakfast Program“. Výsledkem má být zlepšení nutriční hodnoty ve školním stravování, a zlepšení stravovacích návyků školních dětí a podpora jejich zdraví.

Změny jsou navrženy na základě zprávy Institutu Medicíny za rok 2009 a sledují především snížení příjmu sodíku, nasycených tuků a zvýšení konzumace zeleniny.

Tato doporučení jsou součástí zákona „Healthy, Hunger-Free Kids Act of 2010“, který podepsal prezident Obama 13. 12. 2010, a který mění dosavadní Child Nutrition Act z r. 1966. 

V případě snídaní má být konzumace ovoce zvýšena z ½ šálku na jeden, konzumace obilných produktů zvýšena o téměř 80 %, přičemž polovina má být celozrnných. V případě mléka se má obsah tuku v jednom doporučeném šálku snížit na 1 % nebo méně.

Nejvýznamnější změnou týkající se i školních obědů je zvýšení množství ovoce na ¾ až celý šálek a zeleniny na ½ až celý šálek ovoce denně. Doporučuje se především tmavě zelená a oranžová zelenina a luštěniny a omezit se mají škrobnaté druhy (brambory, kukuřice, lima boby, zelený hrášek na 1 šálek týdně). Doporučení pro maso a náhrady masa se mění z min/max 1,5/3 oz (43 g/86 g) na 1,6/2,4 oz (45,5 g/69 g). Energetická hodnota oběda (min/max) pro jednotlivé věkové skupiny se doporučuje následovně:

do 5 let         6-8 let          9-12 let

550–650 kcal 600–700 kcal 750–850

Příklad menu před a po úpravě doporučení (angl).

Vychází se z doporučení z r. 2005 (2005 Dietary Guidelines for Americans), protože doporučení 2010 nebyla ještě v době návrhu k dispozici. Během r. 2011 proto dojde k další úpravě. 

Nový zákon o výživě dětí podporuje konzumaci potravin, které mají přispět k potlačení deficitu 11 klíčových živin (především draslík, vláknina, vápník, vitamin D, dále zinek, vitaminy B12, B6, A, C, foláty, hořčík, železo). Těchto 11 důležitých živin bylo studií “What America’s Missing” označeno za nedostatkové u 90 % Američanů. Studie byla provedena vládním poradním výborem pro výživová doporučení v r. 2010. Kromě zeleniny, ovoce a celozrnných produktů klade studie důraz na nízkotučné mléko, v němž je obsaženo 10 z 11 deficitních živin. Sklenicí mléka navíc lze plně pokrýt požadavky na vápník, vitamin B6 a B12.

Opatření jsou vítána mlékárenským průmyslem, protože mléko tak získává významnější postavení. V rámci školních svačin je však nutné se zaměřit na nízkotučné mléko a omezit ochucená slazená mléka.

Food Bussiness News, 6, 2011, č. 24, s. 1, 10-11

Objednávka kopie článku

Proposed Nutrition Standards…