Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Značení potravinových alergenů: vyjádření EFSA do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Značení potravinových alergenů: vyjádření EFSA

Vydáno: 9.4.2004
Tisk článku
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecké stanovisko ke značení potravinových alergenů: současné poznatky nedovolují stanovit prahové hodnoty příjmu.

EFSA, Vědecký výbor pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA) publikoval dne 25. 3. 2004 stanovisko týkající se vyhodnocování alergenních potravin pro účely značení. Panel došel k závěru, že existují dostatečné důkazy pro zavedení povinného značení následujících alergenních přísad a jejich derivátů na seznamu přísad uváděných na etiketě potravin: cereálie obsahující lepek, ryby, korýši, vejce, podzemnice, sója, mléko a mléčné výrobky včetně laktózy, ořechy, celer, hořčice, sezamové semínko a siřičitany. Jde o nejběžnější potravinové alergeny, které mohou z četných osob vyvolávat alergickou reakci.

Tento seznam se bude průběžně, na základě měnících se dietetických zvyklostí, postupů výroby potravin i nových vědeckých a klinických poznatků, revidovat. Současné vědecké poznatky nejsou postačující pro to, aby se u kterékoliv z těchto přísad stanovila prahová hodnota, která představuje příjem příslušné přísady, který ještě nezpůsobuje alergickou reakci nebo aby se předpověděl vliv výroby potraviny na alergenní potenciál. Pravděpodobnost, že specifické deriváty těchto potravinových alergenů nebudou schopné vyvolat alergickou reakci je zapotřebí dále prověřovat a to případ od případu.

 

Odhaduje se, že se potravinová alergie a intolerance u populace vyskytuje přibližně u 1–3 % dospělých a u 4–6 % dětí. Příznaky alergie mohou být velmi mírné až velmi závažné, které ohrožují život. Pro osoby s alergií je jedinou možností jak alergické reakci nebo intoleranci potraviny předejít, vyloučit příslušné potraviny z jídelníčku. Aby se toto mohlo provést, je zapotřebí informovat spotřebitele prostřednictvím značení alergenů.

Dne 10. listopadu 2003 byla schválena směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/89/ES, která novelizuje směrnici 2000/13/ES (o aproximaci legislativy členských států týkající se značení, prezentace a propagace potravin) pokud jde o indikaci přísad přítomných v potravinách (OJ L 308 z 25. 11. 2003). Tato směrnice vstoupí v platnost v členských státech EU od 25. listopadu 2004. Uvedená směrnice ruší pravidlo 25 % pro přísady složené z jednotlivých složek, čímž ukládá zásadu, že všechny přísady by se měly značit bez ohledu na množství obsažené v konečné potravině. Kromě toho některé výjimky týkající se povinného uvádění přísad při značení potravin (např. možnost uvádět určité přísady podle kategorie; nepožadované uvádění zdroje přirozených aromat; nepovinné uvádění přísad pro alkoholické nápoje aj.) se nebude dále aplikovat u většiny běžných potravinových alergenů uvedených v Příloze IIIa směrnice 2003/89/ES. Seznam alergenních potravinářských přísad uvedených v Příloze IIIa se bude systematicky prověřovat a podle potřeb aktualizovat na základě nejnovějších vědeckých poznatků. První revize se uskuteční nejpozději 25. 11. 2005.

Tisková zpráva EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021