Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Značení výrobků vhodných pro diabetiky do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Značení výrobků vhodných pro diabetiky

Vydáno: 21.5.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Jak se správně označují výrobky vhodné pro diabetiky a jaké jsou další povinné údaje na obalech těchto potravin.

Dříve se výrobky vhodné pro lidi s diabetem označovaly jako DIA potraviny. Dnes se jejich označování řídí vyhláškami Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 o potravinách pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů a č. 450/2004 o označování výživové hodnoty potravin. Správně jsou nazývány: „Potraviny vhodné pro diabetiky“ nebo „Potraviny vhodné i pro diabetiky v rámci stanoveného dietního režimu“. Jsou tedy zařazeny mezi skupinu potravin určených pro zvláštní výživu. Výrobky nikdy neobsahují disacharid sacharózu (řepný cukr) ani jednoduchý monosacharid glukózu (hroznový cukr), ale jsou slazeny kombinací náhradních sladidel. 
Náhradní sladidla se dělí do dvou základních skupin. Kalorická sladidla (fruktóza, alkoholické cukry neboli polyoly) mají podobnou sladivost i kalorickou hodnotu jako sacharóza. Druhou skupinou jsou nekalorická sladidla, tedy tzv. umělá sladidla (acesulfam K, aspartam, sacharin aj.), jež mají sladivost mnohonásobně vyšší než sacharóza a používají se v nepatrném množství. Oba základní druhy sladidel mají svá technologická omezení, a proto výrobci potravin většinou pro dosažení dobré chuti a kvality potravin pro diabetiky používají kombinace více druhů sladidel.
Na obale výrobku, vedle názvu potraviny, jejího výrobce, hmotnosti potraviny a doplnění předepsanou formulí (viz výše), je výrobce povinen uvést složení výrobku se zdůrazněním použitého sladidla a tabulku nutričních a energetických hodnot pro 100 g výrobku. Tabulka má poskytovat tyto údaje: množství energie, obsah bílkovin, sacharidů, z nich pak obsah škrobů, cukrů (myslí se monosacharidů a disacharidů) a polyolů, dále pak obsah tuků, vlákniny, sodíku a nasycených mastných kyselin.

Příklad tabulky hodnot a deklarací:

Energetické a nutriční průměrné

hodnoty ve 100 g výrobku

(stanovené akreditovanou laboratoří

v souladu s vyhl. 450/2004)

DIANA

Třený kakaový koláč

s kokosem

Energie

1803 kJ, 434 kcal

Bílkoviny (g)

8,00

Sacharidy (g)

38,30

- z nich cukry (g)

4,20

- polyoly (g)

16,10

- škrob (g)

16,40

Tuky (g)

30,50

z nich nasycené mastné kyseliny (g)

11,60

Vláknina (g)

2,86

Sodík (g)

0,43



Deklarace     

Vhodné pro diabetiky

Počet výměnných jednotek

pro 100 g výrobku: 3,2

Se sladidlem a fruktózou

 

Nadměrná konzumace může

vyvolat projímavé účinky


V případě, že takto vyplněná tabulka chybí a na obale je pouze napsáno: „Výrobek bez cukru“ nebo „Výrobek bez přidaného cukru“, pak takovou potravinu nelze považovat za vhodnou pro diabetiky. Minimálně již z toho důvodu, že diabetik nemá možnost  zkontrolovat si příjem energie nebo sacharidů, které si často přepočítává na tzv. chlebové neboli výměnné jednotky (1 výměnná jednotka = 12 g sacharidů). Proto je vhodné na obalech potravin určených pro diabetiky zmínit i hodnotu chlebových jednotek pro dané balení výrobku.
Navíc je třeba zdůraznit , že u všech pekařských výrobků vznikají jednoduché cukry díky vlastní enzymatické (amylolytické) aktivitě mouky při jejich výrobě. Žádný pekařský ani cukrářský výrobek vyrobený z pšeničné mouky není proto zcela prostý cukrů.

Potravinářská Revue 6, 2009, č.3, s.17-19
Objednávka kopie článku


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018