Počet humánních případů tří nejčastěji uváděných zoonotických infekcí byl v roce 2008 nižší než v roce 2007.
Evropský úřad pro
bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) uveřejnily výroční zprávu o zoonózách a výskytu nemocí z potravin v EU za rok 2008. Zpráva uvádí, že počet humánních případů tří nejčastěji uváděných zoonotických infekcí byl v roce 2008 nižší než v roce 2007.
Kampylobakterióza zůstala nejčastěji uváděnou zoonotickou infekcí u lidí v EU. V roce 2008 bylo hlášeno 190 566 případů, což je méně než v roce 2007 (200 507 případů).
Campylobacter, který způsobuje
průjem a horečku, byl nalezen především v drůbežím mase. U živých zvířat byl Campylobacter nalezen u drůbeže, prasat a hovězího dobytka.
Salmonella je druhou nejčastěji uváděnou zoonotickou infekcí u lidí, jejíž výskyt se za posledních pět výrazně snížil. V roce 2008 bylo hlášeno 131 468 případů, v roce 2007 to bylo 151 998 případů, tj.snížení o 13,5 %. Salmonella však zůstává stále nejčastější příčinou výskytu onemocnění z potravin. Salmonella se nacházela nejčastěji v syrovém kuřecím, krůtím a vepřovém mase. U zvířat došlo ke snížení Salmonella Enteritidis – tj. typu, který nejčastěji postihuje lidi. Uvedený typ byl nejčastěji pozorován v hejnech nosnic.
V roce 2008 byl v členských státech poprvé uveden do praxe implementovaný nový program ke snížení výskytu Salmonella u nosnic. Ve 20 členských státech již došlo v daném roce k požadovanému snížení. To by mohlo být důvodem ke snížení infekcí způsobených Salmonella Enteritidis u lidí, neboť je známo, že
vejce jsou nejvýznamnějším zdrojem těchto infekcí, uvádí zpráva.
V roce 2008 byl potvrzen 1 381 případ infekcí způsobených Listeria, což je 11% snížení oproti roku 2007. Ve srovnání s Campylobacter a Salmonella se Listeria sice u lidí vyskytuje méně, je však známa svým vysokým podílem na úmrtnosti. Nejvíce jsou postihovány citlivé skupiny populace, např. staré osoby. Nad legislativní bezpečnostní limit byly listerie zjištěny v některých hotových potravinách, především v uzených rybách, teplem ošetřených masných výrobcích a sýrech.
Počet případů Q horečky (Q fever) u lidí se v roce 2008 zvýšil na 1 599 případů. V roce 2007 to bylo 585 případů. Onemocnění způsobuje bakteria Coxiella burnetti, hlavně v důsledku inhalace kontaminovaného prachu kolem infikovaného dobytka, koz a ovcí. Q horečka se projevuje stejně jako chřipka a GI symptomy, tzn. horečkou a průjmem. U zvířat byl nejvyšší výskyt infekce zaznamenán u koz.
Verotoxigenní
Escherichia coli (VTEC) byla odpovědná za celkových 3 159 infekcí u lidí v EU, což představuje téměř 9% zvýšení oproti předcházejícímu roku. VTEC byla nejvíce uváděná u dobytka a v hovězím mase.
Počet případů Yersinia u lidí v roce 2008 byl 8 346, o 7 % méně než v roce 2007.
Bakterie se nacházela hlavně u prasat a ve vepřovém mase.
Zpráva poskytuje rovněž přehled o výskytu nemocí z potravin v roce 2008. Bylo zaznamenáno 5 332 případů, které postihly 45 tisíc osob a způsobily 32 úmrtí. Nejvíce nemocí z potravin způsobila Salmonella (35 %), následovaly
viry a bakteriální toxiny. Nejčastějšími původci onemocnění byla vejce a vaječné výrobky (23 %), vepřové
maso a výrobky (10 %) a pokrmy v bufetech (9 %).
Zpráva zahrnuje celkem 15 zoonotických infekcí. Vedle již uváděných např. brucelózu, bovinní tuberkulózu, vzteklinu, trichinelózu a echinokokózu.
Úplná verze zprávy s údaji za jednotlivé země a přílohami je k dispozici na internetových stránkách
EFSA a OECD.
Alimentární nákazy v ČR – šetření a vykazování dat dle požadavků ECDCKuřecí maso hlavním zdrojem kampylobakteriózyPEN: Pathogenic E. coli NetworkMED-VET-NET/MVN Association: výzkumný projekt EUZvýšený výskyt salmonely ve Velké BritániiHeslo “
zoonóza” v A–Z slovníku pro spotřebitele