Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zpráva o spotřebě barviv dětmi do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Zpráva o spotřebě barviv dětmi

Vydáno: 23.6.2010
Tisk článku
Za spolupráce institucí 11 evropských zemí byla zmapována spotřeba 40 potravinářských barviv.

Zpráva s názvem „Long-term dietary exposure to different food colours in young children living in different european countries“ mapuje situaci v Belgii, Česku, Finsku, Kypru, Francii, Německu, Řecku, Itálii, Nizozemí, Španělsku a Švédsku. Pro kalkulaci byly použity hodnoty jednak maximální povolené (MPL), jednak maximální používané (MUL).

Zpráva nemá vyvolávat paniku, ale při kalkulaci pomocí MPL vyšlo, že v Belgii a Nizozemí může u žluti Sunset Yellow (E 110) dojít u dětí k  překročení ADI = 2 500 μg/kg/den, a sice příjmem až 3 167 μg/kg/den, a u červeně Allura Red (E 129) ADI = 7 000 k překročení příjmem 7210 μg/kg/den.

Autorem zprávy je konsorcium výzkumných institutů a národních řídících orgánů uvedených zemí. Zpráva je zveřejněna na webu EFSA: EFSA-Q-2010-00787.


EU Food Law, 2010, č. 437, s. 15

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021