Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Zpřísnění limitu pro listerie v souladu s CA do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace

Zpřísnění limitu pro listerie v souladu s CA

Vydáno: 13.10.2009
Tisk článku
Komise má v plánu změnit pravidla pro listerie vzhledem k růstu počtu případů listeriózy napříč Evropou.
Evropská komise se rozhodla sjednotit limit počtu jednotek tvořících kolonie (CFU) v potravinách k přímé konzumaci (RTE) s limitem Codex Alimentarius, který je nula ve 25 g. Tento limit nedávno prosadily USA v opozici k EU, která trvala na možnosti volby mezi 100 CFU/g nebo 0/25 g, jak to stanovuje  nařízení 273/2005/ES. O změně tohoto nařízení bylo rozhodnuto na Pracovní skupině pro mikrobiologická kritéria v polovině září 2009. Návrh má být zpracován do příštího jednání koncem listopadu. Diskuse s členskými zeměmi má proběhnout do konce roku 2009.
Dosavadní volnější limit byl původně přijat vzhledem k ujištění výrobců, že během lhůty trvanlivosti kontaminace nepřekročí stanovenou úroveň, ale skutečnost je jiná.  Počet výskytů liisteriózy stoupá napříč Evropou. Podle zprávy Poradního výboru pro mikrobiální bezpečnost potravin (ACMFS) britské agentury FSA se od r. 2000 výskyt ohlášených listerióz významně zvyšuje, a to především u osob nad 60 let. Ve zprávě jsou uvedena opatření zahrnující především zintenzivnění výzkumu virulence listerie a zesílení kontrolní činnosti.

EU Food Law, 2009, č. 406, s. 12-13
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021