Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Ztráta aroma u balených potravin do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Ztráta aroma u balených potravin

Vydáno: 4.3.2007
Tisk článku
Přehledová práce o vlivu potravinářského obalu na ztrátu aroma (tzv. scalping) balené potraviny.
Potravinářský obal, ačkoliv je nedílnou součástí potravinového řetězce, představuje velký problém v tom, že obalový materiál často ovlivňuje složky aroma (flavoru, tj. chuti a vůně) potraviny a způsobuje, že u potraviny dochází buď k částečné (selektivní), nebo ke značné ztrátě požadovaného aroma. Může rovněž docházet k tomu, že se z obalového materiálu uvolňují nežádoucí látky a jejich absorpcí v potravině vzniká nepříjemné aroma, které může vyústit v případnou ztrátu kvality balené potraviny. Proces ztráty aroma se nazývá “scalping” a představuje pro potravinářský průmysl velký problém. Pokud nastane, musí výrobci potravin hledat pro své výrobky nová řešení obalu.
V přehledové práci (viz příloha) se diskutuje o faktorech, které mají vliv na ztrátu aroma. Ztráta aroma se demonstruje na příkladu citrusového a jablečného aroma. Migrace látek z obalového materiálu je popsána pro tyto situace:
– pryskyřice jako zdroj pachutí,
– pachuť z tiskařských černí a barviv,
– pachutě z polyamidu/ionomerových laminátů,
– pachuť styrenu u mléčných výrobků,
– korková pachuť u vína.
V článku se dále diskutuje o vlivu zpracování na ztrátu aroma a o řadě dalších faktorů, které výsledné aroma potraviny ovlivňují.
 
Příloha: Ztráta aroma u balených potravin
IFT
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021