Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Zveřejněno vyhodnocení dosavadních studií o aspartamu do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Zveřejněno vyhodnocení dosavadních studií o aspartamu

Vydáno: 11.10.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Aspartam je údajně při konzumaci na dnešní úrovni bezpečný a závěry studií Ramazzini, byly nesprávné.
V září byla publikována studie (viz Evaluations summary, Abstract), zpracovaná osmi experty různých národností, která podává přehled o 500 studií provedených za účelem zjištění bezpečnosti aspartamu. Jména nezávislých expertů jsou uvedena (vedoucím skupiny byl W.W. Wadel z Univerzity Louisville, Kentucky), ale údajně nebyla známa sponzorovi studie, kterým byla společnost Ajinomoto Co Inc. – jeden z nejvýznamnějších výrobců aspartamu.
Review je nanejvýš kritická k studiím Ramazzini a zdůrazňuje, že postup podle Národního programu pro toxicitu (NTP) ukazuje na záměr prokázat zhoubnost prostřednictvím diagnózy o epiteliálních lézích.
Některá stanoviska z nové studie však budí nedůvěru (např. kritizují, že ve studii Ramazzini nebylo uvedeno, zda strava byla ve formě pelet nebo prášku, i když bylo uvedeno, že šlo o pelety).
Při hodnocení se v nové studii vychází z nejnovějších údajů o spotřebě aspartamu, která je velmi nízká - bez ohledu na to, jak je aspartam populární. Osoby, které jej konzumují, přijímají v průměru 4,9 mg/kg tělesné hmotnosti denně. To je jen zlomek z hodnoty 50 mg/den, kterou schválila vláda USA.
Nová studie hodnotí potenciální vliv aspartamu na chování, na reprodukční a neurologické funkce a na vznik rakoviny a nádorů. Podle závěrů studie, nemají tvrzení o negativních dopadech spotřeby aspartamu vědecký základ.
EU Food Law, 2007, č. 315, s. 7
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018