Bezpečnost potravin

Žvýkačka omezuje chuť k jídlu

Vydáno: 13. 12. 2007
Autor: pospisilova

Žvýkačka může potlačovat chuť k jídlu, a to zejména chuť na sladké snacky.

Tým pracovníků z Glasgow Caledonian University zjišťoval, zda žvýkací guma může pozitivně ovlivnit vnímání hladu a pocitu sytosti, a dopad žvýkání na krátkodobý přívod energie. Experimentu se zúčastnilo 60 zdravých jedinců s normálním BMI (19–25), kteří po konzumaci jednotného oběda buď dostali žvýkačku (hodinu nebo dvě hodiny po obědě) nebo pouze vodu na napití. Žvýkačka byla podle preferencí účastníků buď bez cukru nebo s cukrem, její energetický přínos byl 5–10 kcal na porci. V odpoledních hodinách byly všem účastníkům předloženy velké porce sladkých nebo slaných snacků, z kterých mohli zkonzumovat tolik, na kolik měli chuť. Ukázalo se, že hlad po obědě se odpoledne trvale zvyšoval, nicméně u skupiny se žvýkačkou bylo zvýšení značně utlumeno. Chuť na sladké nebo slané snacky se během odpoledne rovněž zvyšovala, ve skupině se žvýkačkou ale byla menší pokud se týkalo sladkých snacků. Chuť na slané snacky byla u obou skupin stejná. Při použití žvýkačky byl zjištěn statisticky významný dopad na přívod energie (-36 kcal oproti kontrole), který byl stejný pro oba typy žvýkačky (s, resp. bez cukru). Závěrem bylo konstatováno, že žvýkačka může potlačovat chuť k jídlu, a to zejména chuť na sladké snacky. Event. doporučení žvýkačky jako součásti redukčních diet (vzhledem k určitému snížení přívodu energie) musí předcházet další déledobější studie.