Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zvýšené riziko mykotoxinů do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Zvýšené riziko mykotoxinů

Vydáno: 27.10.2009
Tisk článku
Protože v letošním roce došlo v Německu k rozšíření zavíječe kukuřičného i v severnějších oblastech, je nutné se vyrovnat s kontaminací kukuřice mykotoxiny.   
(aho) – Protože došlo i v letošním roce k rozšíření kukuřičného zavíječe dále na sever Německa, musejí chovatelé hospodářských zvířat a výrobci potravin počítat s kontaminací kukuřice a kukuřičných produktů mykotoxiny.
 
Housenky zavíječe kukuřičného usnadňují požerem na povrchu a v kukuřičných palicích rozšíření plísní rodu fusarium a aspergillus. Mykotoxiny vyvolávají u prasat symptomy závažné otravy .
Především aflatoxin a fumonisin ohrožují zdravotní stav zejména u malých dětí a těhotných žen. Fumonisin může poškodit dědičnou informaci a má také karcinogenní účinky. Fumonisiny (fumonisin B1, B2, B3) se také mohou podílet na vzniku malformací u dětí v prenatálním období (defekty neurální trubice: spina bifida, hydrocefalus, poruchy vývoje mozku). Výskyt fumonisinů je pravidelně prokazován ve snídaňových cereáliícha kukuřičné mouce, které děti často konzumují.
 
Erhöhte Mykotoxin Gefahr: Maiszünsler breitet sich nach Norden aus
[cit. 2009-10-26], www.animal-health-online.de
 
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021